Almedalen

Möt Almedalens nyktraste drinkteam

De serverar tusentals alkoholfria drinkar till minglarna i Almedalen och ser till att ingen arrangör kan skylla på att det är krångligt att bjuda på alkoholfritt. Accent har träffat teamet som får satsningen på Almedalsdrinken att rulla.

Nätverket Folkrörelser mot droger, där IOGT-NTO ingår, vill upprepa förra årets succé med den alkoholfria Almedalsdrinken. Förutom att man serverar drinken på nätverkets träffplats Soberian så har man i år startat ett mobilt drinkteam som serverar drinken på en rad olika mingel under veckan.

– Vi ville inte att någon arrangör skulle kunna skylla på att det är krångligt att erbjuda riktigt bra alkoholfria alternativ, så vi erbjuder oss att komma med drinkar, glas, bord och hela köret. Vi tar till och med med oss skräpet därifrån, säger Linda Engström, vikarierande verksamhetschef på IOGT-NTO och tidigare förbundsordförande för UNF.

På onsdagkvällen jobbar drinkteamet på ett mingel arrangerat av Social Venture Network. Ett stort bord är fullt av nyblandade drinkar och de går åt snabbt i kvällssolen.

– Idag går det jättebra, säger Anna Maria Mårtensson, som är den i teamet som sköter det mesta av kontakterna med de arrangörer man serverar hos. I går var det första dagen, och nu har vi hittat våra roller och har ett bra system för hur vi ska jobba.

Under veckan kommer man att servera drinken på minst 11 arrangemang, och bilden är att det är uppskattat.

– Vi får höra efteråt av arrangörerna att det är succé, säger Anna Maria Mårtensson. Det går åt många drinkar och folk är både positiva och nyfikna.

I teamet ingår sex UNF:are som är här bara för att sköta drinkserveringen. Under ett par av dagarna kallar man in extra förstärkning.

– Vi har några från Smart Ungdom och Junis som hjälper oss när det är som mest intensivt.

Totalt under veckan räknar man med att servera 5000 drinkar. Förra året – då Almedalsdrinken utsågs till veckans snackis – serverade man omkring 3000 drinkar.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer