Accent 50

Mingel när Accent firade 50 år

I år fyller Accent 50 år som tidning. Det firades under gårdagen med ett stort mingel som lockade runt 100 besökare.

Tidningen Accent bildades 1965 när IOGT:s tidning Reformatorn och NTO:s tidning Ariel slogs ihop. I år fyller tidningen alltså 50 år.

Onsdagen den 2 december bjöd Accent in till stort mingel för att fira denna tillgivelse. Närmare hundra personer från olika organisationer kom och firade, löste korsordsquiz, minglade och lyssnade på när tidigare chefredaktörer berättade guldkorn från tidningens historia.

Accent passade på att fråga fyra av festdeltagarna vad de tycker att tidningen betyder för nykterhetsrörelsen.

Vad betyder Accent för nykterhetsrörelsen?

Maj-Inger Klingvall. Foto: Nathalie C. Andersson
Maj-Inger Klingvall. Foto: Nathalie C. Andersson

Maj-Inger Klingvall:

– Oerhört mycket. Accent är nykterhetsrörelsens ansikte utåt. Tidningen har också lyckats följa med sin tid, känns aktuell och tar upp frågor som är viktiga just nu. Det är mer professionell journalistik i dag än förr, vilket naturligtvis är ett stort plus.

Foto: Nathalie C. Andersson
Thomas Ahlström. Foto: Nathalie C. Andersson

Thomas Ahlström:

– I Accent kommer alla sorters medlemmar till tals och tidningen är tillgänglig för alla, oavsett ålder och intressen, i och med att tidningen nu finns både digitalt och på papper. Både och behövs och är viktiga.

Anna Maria Mårtensson. Foto: Nathalie C. Andersson
Anna Maria Mårtensson. Foto: Nathalie C. Andersson

Anna Maria Mårtensson:

– Accent är rolig att läsa, känns modern och tilltalande. Man lär sig mycket nytt och känner samhörighet med rörelsen. Personligen tycker jag att nyhetssidorna och ”Medlemmen”, där en person får komma till tals, är intressantast, liksom ordförandekrönikan. Nu i höst har det varit många aktuella frågor, som exempelvis flyktingfrågan.

Anders Andersson. Foto: Nathalie C. Andersson
Anders Andersson. Foto: Nathalie C. Andersson

Anders Andersson:

– Accent fyller en mycket viktig funktion i nykterhetsrörelsen ur många aspekter. Men viktigast är nog att tidningen är en spjutspets i opinionsbildning och betyder mycket för sammanhållningen i rörelsen.

Så såg festen ut

Är du nyfiken på hur det såg ut under festen? Titta på filmen nedan för att hänga med på en snabbtur genom vimlet.

Mer från Accent