unga vuxna

Medlemmar vill locka till fortsatt engagemang

För Lovisa Bengtsson blev det en kulturkrock att byta medlemskap från UNF till IOGT-NTO. Nu vill hon göra övergången smidigare för andra. Initiativet går under namnet Framtiden tillhör oss.

Det kändes inte alls självklart för Lovisa Bengtsson att komma från Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, till IOGT-NTO på ett sätt som funkade och var roligt.

– Du blir inte vuxen över en dag på det sättet. Det blir en kulturkrock. Jag saknar mitt engagemang i UNF, alla jag kände där och träffat på samlingar genom åren. Allt jag gjort – startat föreningar, suttit i styrelsen, gemenskapen och utbytet, säger hon.

En vän till Lovisa Bengtsson hade liknande tankar och en idé om hur man skulle kunna göra, några till hakade på, och det blev till samarbetet Framtiden tillhör oss. Nu finns en ledningsgrupp och många aktiva i olika arbetsgrupper.
Målet är att nå medlemmar i ”övergångsåldern”, det vill säga när de håller på att bli för gamla för UNF.

– Vi vill få dem att fortsätta sitt medlemskap och engagemang i nykterhetsrörelsen genom att gå med i IOGT-NTO. Rörelsen består inte bara av tanter och farbröder som spelar bingo, vi gör det här med respekt. Vi vill göra traditionell verksamhet, som att ta ansvar för att driva en lokal, men vi vill också ta med oss sådant som vi gjort i UNF.

Den 21-22 april bjuder Framtiden tillhör oss in till en nationell konferens i Uppsala för alla i rörelsen som är mellan 23 och 33 år.

– Vi tror inte att vi kommer att kunna lösa hela problemet med en konferens. Men vi tror att det är jättebra att engagemanget kommer från oss, och inte från en desperat förbundsstyrelse som behöver värva medlemmar. Vi ska skapa en plattform för dem som inte har en plattform just nu. Vi ska hitta stöd i varandra och identifiera hinder och lösningar, säger Lovisa Bengtsson.

Det här kan vara intressant även för medlemmar i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, tror Lovisa Bengtsson.
– De har inte en lika tydlig övergång, de blir inte utsparkade på samma sätt. Men scouternas verksamhet är för många väldigt ledarbetonad när du blir äldre, där skulle IOGT-NTO kunna fylla ett tomrum.

Hon hoppas att det nationella initiativet ska sprida sig lokalt, att deltagarna ska prata om goda exempel och om hur det ska gå till praktiskt att få unga att känna sig välkomna.

– Om rörelsen ska vara tillgänglig för alla krävs insatser, inte minst med tanke på #metoo. Jag hoppas vi kan hitta tillbaka till det roliga vi haft i UNF.

Lovisa Bengtsson hoppas på seriösa och spännande debatter under konferensen, men också på att de som kommer till Uppsala ska ha det väldigt trevligt ihop med roliga aktiviteter på kvällen.

Ni skriver att det blir riktiga sängar och hotellfrukost?
– Vi är vuxna nu! Vi har spenderat många nätter på idrottshallsgolv, med masslogi i en kall gymnasieskola på kongressen och mat som inte räcker till. Här ska vi göra det lite bättre. Vi ska också ordna barnpassning, unga föräldrar hamnar lätt utanför.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer