Junisläger

Lyckat sommarkollo med Junis i Östergötland

Sommaren har hittills bjudit på många roliga Junisläger runt om i landet. Ett av dem ägde rum mitt i Kolmårdsskogen utanför Norrköping.

Lilla Lövhälla, platsen för Junis Östergötlands sommarläger ,ligger mitt i Kolmårdsskogen. Här samlades 62 barn i åldrarna 7–13 år, samt 25 ideella ledare 26–29 juli, för att ha riktigt kul tillsammans.  Junis i Östergötland har en mycket lång tradition av lägerverksamhet – och just här har man hållit till i tiotalet år.

Arrangören Conny Appleby berättar att barnen bor i byar där äldre barn med stor lägervana tar hand om de yngre och ser till att de till exempel stänger tälten om det skulle regna och hjälper till med att hålla tiderna.

– Varje morgon samlas alla till frukost vid halv nio. Efter frukosten har vi aktivitetspass med bad någon gång under förmiddagen. Årets läger har haft friluftsliv, målning, paddling, drama och experiment som inriktning. Alla aktiviteter ansluter på något sätt till Junis grundsatser, det vill säga nykterhet, demokrati och solidaritet, säger Conny Appleby, som så här dagarna efter att lägret är över tycker att det har gått fantastiskt bra.

Både vädret och stämningen har varit toppen. Särskilt fint har vi haft det vid lägerelden på kvällarna, där vi har sjungit och umgåtts tillsammans. Jag sa till barnen att Allsång på Skansen är en blek kopia mot detta!

Badat har man förstås också gjort – och efter kvällsmålet har kollodeltagarna kunnat handla i kiosken, spela boll och leka. För att slutligen, efter lägerbål och kvällsmacka, somna gott i tälten.

Mer från Accent