Narkotikadöd

Ljusmanifestation för narkotikans många offer

Den 1 november hålls traditionellt ljusmanifestationer över hela landet för att minnas dem som dött av narkotika under året. I Stockholm höll Folkrörelser mot droger manifestation på Sergels torg, mitt i centrala staden.

Ovanligt många trotsade vädret och kom till manifestationen.

– Ja, det blev en jättefin kväll. En bra och stämningsfull stund, säger säger Anette Kyhlström, ledamot i IOGT-NTO:s distriktsstyrelse, och arrangör av manifestationen.

Vädret har arrangörerna lärt sig hantera.

– Det regnar alltid, så vi hade en uppfällbar scen som vi ställde alldeles intill den del av Sergels torg som är under tak. På så vis kunde både talare och publik hålla sig torra, säger hon.

Fler organisationer än någon gång tidigare, hela 36 stycken, har ställt sig bakom årets manifestation, som hölls efter mörkrets inbrott då ljusen som tänts för de cirka 900 offren lös upp torget.

– Det är fantastiskt att vi fick med så många organisationer, säger hon.

Tidigare på eftermiddagen hölls ett seminarium med Sven-Olov Carlsson, om svensk narkotikapolitik på IOGT-NTO-gården på Klara Södra Kyrkogata.

Under manifestationen hölls tal av landstingsrådet Marit Normasdotter och kören Gatans röster stod för sång och musik. Konferencier var Sofia Modigh.

– Det var succé med Gatans röster. Det blev mer sång och musik och mindre tal, och många av dem är också personligen berörda. När vi tände ljusen tillsammans före manifestationen sa en man ur kören till mig att han kunde säga ett namn på någon som dött för varje ljus han tände, säger hon.

Manifestationen avslutades med en tyst minut.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent