IOGT-NTO-rörelsen

Kronobergshed blomstrar

Medan många verksamheter gått på knäna under pandemin har Kronobergshed haft fler besökare än någonsin. 

– Vi har haft så mycket så att jag har varit tvungen att säga nej för att vi har varit fullbokade. Det har aldrig hänt innan, säger föreståndaren Cia Grill. 

Kursgården och vandrarhemmet Kronobergshed Moheda i Småland drivs av IOGT-NTO tillsammans med Junis och Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. 

– Jag vet inte vad det beror på för vi har inte marknadsfört oss på något speciellt sätt. Vi har gjort en av våra bästa vintersäsonger på länge. Vissa månader de två senaste vintrarna har vi haft dubbelt så många gäster som vi haft tidigare.

En förklaring är att företag under pandemin behövde hitta billigare boenden där de anställda kunde bo glesare.

– I det avseendet så är ett vandrarhem ett bra ställe. Några av företagen som har varit här har vi haft tidigare men det är också nya företag som har hittat hit. Sedan pratar de kanske med varandra så fler får reda på att det här är ett bra ställe. 

Innan pandemin var det lågsäsong för vandrarhemmet under vintern – men någon gång under pandemin vände det och fler gäster har hittat dit både under vinter- och sommarsäsongen. 

Cia Grill tror också att den aktiva styrelsen gjort sitt till.

– Och så är vi tillmötesgående och flexibla och försöker hålla god ordning, vilket leder till att gästerna också håller god ordning och trivs. 

Hon berättar att det finns planer på att skifta fokus lite från vandrarhem till kursgård. 

– Tanken är att vi ska utveckla må-bra kurser, till exempel yoga och meditation, vegetarisk matlagning, och kurser som är kopplade till IOGT-NTO som behandlar alkoholpolitik och kamratstöd.

– Vi har ett ganska bra läge också – många tycker att det är skönt att det ligger lite avsides, säger hon.

Mer från Accent