IOGT-NTO-rörelsen

”Här odlas gemenskapen”

Det är växtkraft i IOGT-NTO-rörelsens trädgård. Men minst lika viktigt här är att odla gemenskapen.

– Att sköta odlingarna, och att träffas och fika tillsammans, är ett sätt att sköta om oss själva. Och att odla vår gemenskap, säger Ninnie Johansson.

Ninnie Johansson, Junisledare, aktiv i IOGT-NTO-huset i Växjö, fick idén om gemensam odling när hon lämnade uppdraget som ledamot i IOGT-NTO:s distriktsstyrelse.

– Jag tyckte att det kändes lite anonymt när distriktet blev större och ville göra något för att samla medlemmar i coronatider, och tänkte att odla tillsammans kunde passa, säger hon.

Sagt och gjort. På kursgården och vandrarhemmet Kronobergshed Moheda i Småland (som drivs av IOGT-NTO tillsammans med Junis och Ungdomens nykterhetsförbund, UNF) erbjuds nu medlemmar att odla valfria växter i pallkrage till en årshyra av 100 kronor. Kring pallkragarna har en miniträdgård med fruktträd, bärbuskar och perenner anlagts.

– Torbernt Karlsson, som jobbat professionellt med trädgårdar, hjälpte oss att göra en ritning med en odlingsplan som går att utveckla när vi behöver utvidga odlingsområdet.

Projektet ansökte om bidrag från Våra gårdar och fick 8 000 kronor. 

– För pengarna köpte vi jord, redskap, fruktträd, bärbuskar, perenner och lite andra växter till miniträdgården. 

Ninnie Johansson. Foto: Privat

Med gemensamma krafter har projektet förverkligats.

– Föreningen Wieselgrens förhoppning skänkte pengar till ett staket kring området. En medlem äger hästen Bea, som drog jorden fram till pallkragarna, och kursgårdens styrelse har engagerat sig mycket. Studieförbundet NBV är också delaktiga, säger Ninnie Johansson.

Gruppen träffas varje söndag klockan 10 för att sköta odlingarna, och vid 11 är det fikadags.

– Ett 20-tal människor är mycket aktiva och odlar, andra kommer mer sporadiskt, och så ska det vara. Man behöver inte odla växter, utan är välkommen att ta med sig fika och komma och umgås och odla gemenskapen och sig själv. Några gånger har vi spelat kubb, och gjort andra saker tillsammans.

Den sista söndagen i varje månad är det inspirationsträff. Då berättar olika medlemmar om sina specialområden. Träffarna har bland annat handlat om att odla örter, om odling i pallkrage och om försäljning.

– Nästa gång ska vi göra salva av ringblommorna vi odlat. Och senare koka marmelad och sylt tillsammans från egen skörd. Framåt jul blir det kransbindning, och miljökunskap ska vi också ha. 

Nya deltagare välkomnas.

– Vill få fler att odla i pallkrage och utöka odlingsområdet.  Jag känner att det här är ett längre projekt som kommer att fortsätta, att vi bygger en gemensam mötesplats, säger Ninnie Johansson.

Mer från Accent