IOGT-NTO

Kravmärkt på Klara södra

Nu är IOGT-NTO-gården Klara i centrala Stockholm Kravcertifierad. Ett led i Klaras nya miljötänk.

Från och med 2016 räknas IOGT-NTO-gården i Klara, eller Klara södra som lokalen ofta kallas, som certifierad av KRAV. Det innebär att maten som serveras på konferenser och liknande är ekologisk.

– Vi har genomgått en process där vi har kommit överens om vilka varor vi alltid ska ha Kravmärkta. Så vi har till att börja med 15 saker och sedan ska vi se vad vi kan utvidga i efterhand, säger Josefine Larsson, biträdande föreståndare för IOGT-NTO-gården i Klara.

Bland de varor som numer alltid är ekologiska på Klara finns kaffe, te, socker, honung och jordnötssmör. Tanken är också att allt bröd ska vara ekologiskt, men först ska en lämplig brödleverantör hittas.

Kravmärkningen är en del av den nya miljöpolicy som IOGT-NTO-gårdens styrelse antagit. Framöver kommer även värmesystemet i huset att ses över och maten att styras mer mot fisk och vegetariskt, för att minska klimatpåverkan.

– Policyn handlar om hur vi kan arbeta hållbart och miljövänligt på diverse olika sätt, och maten är en viktig del av det. I höstas påbörjade vi arbetet genom att ta bort skinkan på våra mackor. Av alla våra kunder är det bara en som har saknat skinkan, så det verkar inte vara en jättestor grej att vi nu serverar ostmackor, säger Josefine Larsson.

Vad ingår i Kravmärkningen? Har ni som arbetar på Klara södra börjat ha Kravmärkta kläder?

– Nej, inte än, vi får se om det kommer i nästa steg … Och det finns inget krav på att de som har med egen mat måste ha Kravmat. Kravmärkningen gäller just nu bara maten vi serverar själva och tillreder här.

Vad tror du att märkningen betyder för IOGT-NTO-gården?

– Det är en garantistämpel på att vi arbetar värdebaserat och ger oss legitimitet och pepp att fortsätta arbeta med de här frågorna. Folk kanske inte tänker på att kaffet vi serverar är ekologiskt, men om det sitter en Kravstämpel här så ser alla att vi är ett ställe som har tydliga värderingar och som har gått igenom den här certifieringen för att vi tycker det är viktigt. Och så tycker vi att vi kan bidra till IOGT-NTO-rörelsens miljöarbete genom att arbeta mer hållbart här på Klara södra.

Varför är ekologiskt viktigt?

– Vi ser att det är bättre med giftfritt både för miljön och för oss som människor. Vi tror att det här miljöarbetet måste göras inför framtiden, så att vi kan lägga en bra grund för nästa 150 år i rörelsen och de som är medlemmar då.

Mer från Accent