IOGT-NTO

Konst ger föreningen nytt liv

Sedan i höstas presenterar IOGT-NTO:s förening Torekälla i Södertälje varje månad en konstnär som får ställa ut sina alster i Café Lyktans lokaler. I februari var det fotokonstnären Ulf Lidéns tur.

Man lägger märke till dem med en gång. Fotokonstnären Ulf Lidéns fotografier är både vackra och originella, med sin speciella blandteknik som för tankarna till måleri. De hänger i långa rader längs de vita väggarna i stora salen på IOGT-NTO:s Café Lyktan i Södertälje. Ljuset som faller in från de stora fönstren är gynnsamt och rummet är som gjort för att exponera konst. Här kan cafébesökarna sedan september förra året avnjuta en fika eller mat tillsammans med konsten.

Verken, som är till salu, hänger i en månad innan en ny konstnär får chansen. Ulf Lidén har en bit in i februari redan sålt sju tavlor. Han är mycket nöjd.

– Det känns roligt. Jag tycker att det är en utmärkt idé att kunna ställa ut konst i de här lokalerna. Förhoppningen är att det ska locka fler besökare och att Café Lyktan på sikt kan bli ett litet konstnav i Södertälje, säger Ulf Lidén, som har varit aktiv som hobbyfotograf under stora delar av livet.

1984 råkade han ut för en olycka och förlorade höger arm. Under nästan tjugo år höll han upp med fotograferandet, men i dag tar det upp en stor del av hans tid. Fotografiernas särprägel växer fram med fantasins och datorns hjälp.

Idén att låta konstnärer ställa ut i Café Lyktans lokaler kläcktes av föreningens ordförande Bo Högstedt, som tyckte att det vackra huset behövde livas upp. Han såg konst som en potentiell möjlighet och har bland annat inspirerats av IOGT-NTO:s kulturnatta i Växjö.

– IOGT-NTO är traditionellt bra på många olika konstformer, som sång, musik och teater. Men den här typen av konst är inte lika vanlig i våra lokaler. Jag tyckte att det var värt att prova och något som jag tycker att IOGT-NTO bör utveckla, säger Bo Högstedt, som tog kontakt med konstnären och ordföranden i närliggande Galleri Zebra, Bernt Noelle.

Galleri Zebra fick i uppdrag att utse månadens konstnärer – och så drog det hela igång i september i fjol med pompa och ståt. Kommunpolitiker bjöds in till vernissagen för att klippa band och sprida strålglans. Så har skett varje gång en ny konstnär har ställt ut sina tavlor. Bernt Noelle berättar att intresset till en början inte var så stort, men de senaste månaderna har 30–40 personer dykt upp när det varit vernissage.

– Ryktet börjar sprida sig och politiker och allmänhet visar stort intresse för vårt initiativ. Vi har planer på att utöka verksamheten till den stora trädgården i sommar och kanske också hålla i prova-på kurser i måleri i ateljén som vi har på övervåningen, säger Bernt Noelle och får nickande medhåll av Bo Högstedt.

Bo Högstedt inflikar att det även finns planer på att genomföra en kulturnatta i Södertälje i oktober. Han är inte heller främmande för att låta de konstnärer som så önskar berätta om sin konst inför publik vid valda tillfällen. Det kan locka fler besökare och ger en fördjupad konstupplevelse för den som är intresserad.

Bernt Noelle berättar att det inte är vem som helst som får ställa ut i Café Lyktan. Konsten ska hålla en viss nivå och kvalité. Flera av dem som har ställt ut hittills har varit lokalt förankrade i Södertälje. Som Ulf Lidén som har bott i Södertälje sedan 1957. Andra konstnärer som har varit månadens konstnär är Lillemor Lagergren, Susanna Kevi och Solweig Gunnarsson.

Månadens konstnär Ulf Lidén, IOGT-NTO Torekällas ordförande Bo Högstedt och Galleri Zebras ordförande Bernt Noelle. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Månadens konstnär Ulf Lidén, IOGT-NTO Torekällas ordförande Bo Högstedt och Galleri Zebras ordförande Bernt Noelle. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent