Kongress

Kongressen: nedräkningen har börjat

Många är engagerade i förberedelserna inför kongressen. Arrangörerna jobbar för fullt medan deltagarna anländer med glada miner och höga förväntningar.

På AF-borgen i Lund (Akademiska föreningens hus) pågår kongressförberedelserna för fullt. I registreringen är det dock inte särskilt hektiskt. Inte så många av de drygt 800 anmälda har kommit än.

– Det är väl cirka 75 – 90 personer registrerade än så länge, säger Petra Stegle som stått och tagit emot besökare i tre timmar redan.

Hon är nöjd med hur arrangemanget flyter på så här långt.

– Folk verkar glada. Ingen av dem jag har tagit emot så här långt har varit missnöjd, säger hon.

Det är mycket att göra inför ett så stort arrangemang som en kongress och alla händer behövs.

– Jag var här och packade kongressryggsäckarna i går, och i morse fick vi genomgång av registreringen, säger Petra Stegle.

I det stora rummet intill registreringen är det full aktivitet. Där har Junis förberedning.

– Det betyder att ombuden får komma hit och ställa frågor om sådant som ska tas upp på kongressen och vi från förbundsstyrelsen eller kanslipersonal svarar på frågorna, säger Katrina Kling Löfbom, utbildningsledare i förbundsstyrelsen.

Är det många som ställer frågor?

– Ja, det är faktiskt en del. Många frågor gäller våra nya mål. Sedan förra kongressen har vi inriktningsmål som ska fungera för både förbundsstyrelsen, distrikten och föreningar. Det är en ganska stor förändring jämfört med tidigare och väcker en hel del frågor, säger hon.

Nytt för i år är att Junis ska ha ett rådslagsläger där Junismedlemmar tillsammans med ombuden ska ha rådslag om arbetsplanen.

Två av lägerdeltagarna sitter vid ett bord och spelar Myboo på sina telefoner medan de väntar på att något ska hända.

– På lägret ska vi åka till Tosselilla. Där har jag varit förut. Det är jättekul. Där finns många karuseller, säger Emilia Ahmetspahić.

Hon är nio år och har varit på ett Junisläger tidigare. För Nora Eriksson, 8, är det första gången.

– Vi ska sova över på lägret. Jag har massor med godis med mig, säger hon.

Vid flickornas bord sitter även två ersättare som ska vara med vid förhandlingarna.

– Jag ser fram emot att få vara med och påverka Junis framtid och att få träffa en massa trevliga människor, säger Susanne Sjöberg, från Jönköpings distrikt, som är på sin tredje kongress.

Även Izabell Johansson tycker att demokratin är viktig.

– Att få komma hit är att få en chans att påverka. Visserligen är det många som röstar, men min röst har ändå betydelse, säger hon.

En trappa upp ligger den största salen. Där ska IOGT-NTO hålla sina förhandlingar. Salen är smyckad med gamla ordensflaggor. Vid ett mixerbord sitter Samuel Somo.

Han ser nöjd och glad ut.

– Efter några små justeringar så funkar allt med ljud och bild och de som ska hjälpa till har dykt upp, så allt är lugnt. Det ska bli kul det här, säger han.

Till vardags arbetar han som kommunikatör på IOGT-NTO:s kansli i Stockholm. Här är han ansvarig för webbsändningen av förhandlingarna och för den digitala närvaron.

– Vi ska twittra från kongressen, säger han.

Även kongressgeneralen, Marcus Andersson, låter lugn när Accent når honom på telefon.

– Det känns förvånansvärt bra. Läget är under kontroll, även om jag är lite trött, säger han.

Arbetet med kongressen har pågått länge.

– Vi var och tittade på lokalen redan våren 2012, men på riktigt kom arbetet igång tidigt i höstas.

Är det något som inte fungerat som det var tänkt?

– I går kväll upptäckte vi att en fjärdedel av namnbrickorna inte var utskrivna. Det är väl det som varit mest nervöst hittills. Men det fixade sig. Nu är det invigningsfesten vi jobbar med. Den är något vi har att se fram emot.

Mer från Accent