Öjebyn

Kojbyggandet går i arv

När Simon Granberg var barn var han på kojbyggarlägret som Junis anordnar i Öjebyn utanför Piteå på somrarna. Idag är hans två barn Joshua Johnsson och Adrian Johnsson här och har byggt sina egna kojor.

Bland 50 000 spikar, 35 kojor, 113 andra barn, minst tio stickor per dag och lika många omplåstrade fingrar och ben, gör sig storebror Adrian Johnsson redo för att sova över i kojan som han och hans kompisar byggt.
– Det är roligast i början. Då får man bygga så att den blir stadig. Det är bra att man får göra allt själv från grunden, säger Adrian Johnsson.
– Jag tycker att det är så fint att eldsjälarna och syskonen S-G Pettersson och Britt-Marie Pettersson har varit med så länge och gör det här för barnen. S-G var ju här när jag var barn, säger Simon Granberg.

Piteå Handel och Trädgård köpte några av Junis kojor för några år sedan och nu används de permanent som en del av skyltningen. Foto: Angelica Ogland.

Jag bodde några hundra meter härifrån. Jag var här flera somrar. Men en sommar hade min kompis skadat sina ben och kunde inte bygga. Då kom alla hans kusiner hit och byggde med oss. Vi byggde den största kojan som någonsin byggts här. Okej, kanske inte den största men den var jättestor.
– Kom nu pappa så ska jag visa dig taket, säger Adrian Johnsson och drar i pappa Simon Granberg.

Joshua Johnsson, som inrett sin koja med affisch på idolen Benjamin Ingrosso, springer efter sin storebror i snabb fart.

Mer från Accent