Nykterhet

Julkursen en riktig höjdare


Andreas ”Burken” Holmberg, kursansvarig för kamratstödskursen, läste sagan Karl-Bertil Jonssons jul på julafton.

Gnistrande snö, pasta och skidåkning i stället för julskinka, Kalle Anka och alkohol. När det var dags för Ungdomens Nykterhetsförbunds, UNF, 18:e julresa övergav 76 personer det traditionella firandet i Sverige för en helnykter jul i Italienska Dolomiterna.

– Ni måste ha jämnt tryck på båda skidorna, ni får inte lyfta på ena skidan, då ramlar ni, säger Oskar Brodén, till deltagarna i sin skidskolegrupp – offpistgruppen.

– Jag har alltid velat lära mig åka offpist, det ser häftigt ut på tv. Det svåraste är att börja tänka när man åker skidor, säger Sharam Pourmakhdemi från Göteborg , en av deltagarna som under resan passade på att testa gränserna och lära sig åka i djupsnön.

Målet med julresan, som de senaste fyra åren, anordnats av Wendelsbergs folkhögskola och IOGT-NTO i Älvsborg, är att erbjuda barn och ungdomar möjlighet att fira en meningsfull jul utan alkohol.

– Julen är den högtid då man tvingas att fira med familjen. För den som lever med en missbrukare hemma är det här en möjlighet att slippa. Att vi åker utomlands är också ett sätt att underlätta. Det är helt okej att säga till sina bekanta att jag ska åka till Italien och fira jul, men det kanske är svårare att förklara att jag ska på en kamratstödskurs, säger Björn Lanefelt som är lärare på Wendelsbergs folkhögskola och ansvarig för kamratstödskursen.

Resan startade fem dagar innan jul. En salig blandning av medlemmar från IOGT-NTO, juniorförbundet Junis, UNF och Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, klämde in sig i två bussar för en närmare trettio timmar lång bussfärd genom Europa, med siktet inställt på sex dagars skidåkning, kurs och gemenskap i Italienska Dolomiterna .

– Den yngsta deltagaren är 8 år och den äldsta 75. Mixen är bra och skapar en trygghet för de UNF:are som deltar i kamratstödskursen, säger Björn Lanefelt.

Medan de allra yngsta och äldsta spenderade hela dagarna i de kilometerlånga alpbackarna delades UNF:gruppens dagar i två halvor. Förmiddagen ägnades åt skidskola och eftermiddagen åt kamratstödskursen, där de bland annat fick lära sig hur man ger feedback och hur en dysfunktionell familj fungerar.

– Det är ett väldigt bra upplägg med lagom mycket skidåkning och kurs. Kurspassen är givande och man tänker och reflekterar, säger Lisa Dahlström, 18 år från Göteborg, som är medlem både i UNF och NSF.

Text och foto: Joanna Wågström


Aisha Essaoudi åkte på UNF:s julkurs för första gången julen 2008 med Vårbygruppen. ”Jag blev medlem i UNF på vägen hem förra året eftersom jag tyckte om kurserna”, säger hon. Mattias Ström var med som ledare för kamratstödskursen för andra året i rad.


På kvällarna samlades alla för att lyssna på en föreläsning. Den här kvällen pratade Björn Lanefelt, som är lärare på Wendelsbergs Folkhögskola och ansvarig för julkursen, om dysfunktionella familjer.


Varje dag gick bussarna till ett nytt liftsystem någonstans i Dolomiterna. Anna Gustavsson som är medlem i IOGT-NTO deltog i offpistgruppen.


Julafton firades bland annat med en ljuscermoni, där alla deltagare fick tända ett ljus för någon som de  saknade eller ville skicka en tanke till.


Egon Bazzana, som drev ett av de två hotell som julkursens deltagare bodde på, arrangerade en skidtävling sista dagen i backen. Ella Lanefelt, tog hem en delad tredjeplats i barnklassen.


Anna Larsson och Lisa Dahlström, båda medlemmar i NSF i Göteborg,  tog skydd från det snöblandade regnet som vräkte ner och värmde sig med varm choklad. ”Det är intensiva dagar här. Stämningen i gruppen utvecklades jättesnabbt”, säger Lisa Dahlström om UNF:s kamratstödskurs.


Bussresan tog 25 timmar, enkel resa. Gun Lanefelt tittade på medan barnen Ella Lanefelt och William Witermark roade sig med att spela spel.

Mer från Accent