Vit jul

”Jag har haft tur med skäggväxten”

Junisledaren Ronny Jönsson har blivit utsedd till årets jultomte av Uppsalatidningen. Han tror att det bland annat beror på engagemanget i IOGT-NTO – och på en ovanligt ståtlig skäggväxt.

När Ronny Jönssons mobil ringde och han fick veta att juryn valt honom framför de andra tomteaspiranterna blev han inte förvånad.

– Det här är en tävling där man kan föreslå personer som årets tomte, och jag har blivit föreslagen 4–5 gånger tidigare, så jag bara väntade på att det skulle bli min tur, säger Ronny Jönsson.

Vet du vem som har anmält dig till tävlingen?

– Det är personer jag känner genom mitt engagemang i IOGT-NTO, och genom att jag är tenor i kyrkokören. Några jag jobbar som ledsagare åt har också anmält mig.

Varför tycker så många att du passar som årets jultomte?

– Jag ser ut som en tomte, det får jag höra hela året. Dessutom sysslar jag med barnverksamhet inom Junis, och med IOGT-NTO:s Vit jul – jag brukar ställa upp som tomte på stan för Vit jul, det har jag gjort ända sedan starten.

Har du varit jultomte på stan för Vit jul i år också?

– Ja, och jag ska vara jultomte på julafton för Vit jul.

Brukar du vara tomte på julafton?

– Ända sedan jag och min förra fru skiljde oss har vi haft vår gemensamma dotter varannan jul, och de jular hon inte har varit med mig har jag passat på att vara jultomte.

Varför gillar du att vara jultomte?

– Ja du, det kan man fundera på. Men man ska ha barnasinnet kvar, det hänger på det.

Hur är en bra tomte?

– Han ska tycka om julen, och det är barnens högtid. För egen del är jag pysslig och sysslar med att vika papper, det vill säga origami. I vanliga fall får jag utlopp för det som Junisledare. Då håller jag i barnfilmsvisningar och pyssel, och lär ut origami till barn som kanske är alldeles för unga.

Hur började ditt engagemang i IOGT-NTO?

– Nykterhetsrörelsen kom jag i kontakt med strax före sekelskiftet. De anordnade en studiecirkel här i området, som gick under namnet Drogerna världen runt, och behövde en cirkelledare. Jag var arbetslös, så jag hoppade på. I samband med det startades en IOGT-NTO-förening här i Gottsunda, och då gick jag med där. Så enkelt var det. Jag är en föreningsmänniska, men jag visste inget om nykterhetsrörelsen – nykterheten hade jag valt av andra orsaker.

Vilka orsaker då, om jag får fråga?

– Jag har haft epilepsi en gång i tiden. Då läste jag på och valde nykterhet, eftersom det var en så otrevlig upplevelse att få anfall. Nu medicinerar jag inte längre, eftersom jag har valt att leva skötsamt.

Tomtens uppdrag var att den 16 december dela ut julklappar till barn på Akademiska sjukhusets lekterapi samt att överräcka en check på 20 000 kr till verksamheten. Hur var julklappsutdelningen?

– Det är kul att de får träffa någon med riktigt skägg. Det är det som är speciellt med mig – jag har haft tur med skäggväxten. Jag ska faktiskt tillbaka dit i dag och ge dem lite origami. Det är Uppsalatidningen och Uppsala Handelsförening som skänker pengarna och julklapparna till barnen.

Har du skägg året runt?

– Ja, det tar sin tid för det att växa ut. Jag lät det börja växa år 2001, och på hösten år 2002 var det utväxt. Då ställde jag upp som tomte hos en frisör. Sedan har jag varit tomte hemma hos olika familjer tre gånger.

Tar du betalt?

– Nej, jag är sådan att jag inte tar betalt, jag ställer bara upp. Jag bor i ett miljonprogramsområde, och det finns mycket folk här som inte har ekonomin: det är stora familjer och kanske inget jobb.

Trodde du på tomten när du var liten?

– Jag kommer faktiskt inte ihåg. Jag upplevde julen som en trevlig tid, men det var ju mest julklapparna man väntade på, säger Ronny Jönsson.

Mer från Accent