Nykterhet

IOGT-NTO:s nyktra klubb i Dalarna vill visa hur man festar loss

På fredag den 13 november är det premiär för Club Choice, IOGT-NTO Dalarnas nyktra klubb. Accent har pratat med initiativtagaren Marie Hillner inför premiären.

Hallå Marie Hillner, distriktskonsulent på IOGT-NTO i Dalarna. Varför gör ni en nykter klubb i Falun?

– Jag känner att nu är det dags att visa något annat. Jag har varit nykter i 19 år och ända sedan dess längtat efter att få dansa och ha kul utan att få öl på ryggen. Sedan vill vi så klart påverka normen och göra vår organisation synlig och tydlig, på annat sätt än den tidigare synts utåt.

Hur är det tänkt? Berätta!

– Vi har tänkt att skapa ett nyktert och drogfritt alternativ till det utbud som finns i nattklubbssvängen. Det ska vara exakt samma känsla som när man går på nattklubb, vi ska ha samma miljö med bar, dansgolv, bra dj:s och så.

Det är premiär nu på fredag den 13 november på Rådhuskällaren i Falun. Kommer ni hålla klubben flera gånger?

– Ja, Club Choice är ett långsiktigt projekt, så vi kommer att jobba på. Det är IOGT-NTO Dalarna som tillsammans med UNF-distriktet arrangerar klubben, och nu har vi satsat ganska mycket pengar och byggt upp konceptet, så vi planerar att ha klubben 4–6 gånger nästa år i Falun. Vi hoppas också kunna låna ut konceptet till andra föreningar i Dalarna.

Maria Hillner. Foto: Privat
Marie Hillner. Foto: Privat

Vad är drömscenariot?

– Drömmen är att de som kommer ska ha jäkligt kul och få en upplevelse att ta med sig i sin upplevelsebank. Jag vill att gästerna ska vara übernöjda.

Hur ska ni göra för att skapa schyst stämning?

– Jag tror vi måste skapa den känslan innan vi går dit, och det jobbar vi med på Facebook bland annat. Sedan tror jag att vi som är vana att vara nyktra, att vi får att skapa stämningen själva, så att vi smittar de andra som inte är vana att gå ut nyktra.

Varifrån kommer drivet att skapa en nykter klubb?

– Kan jag ha så himla roligt nykter och dansa och gå igång och bara slappna av, då vill jag liksom förmedla den känslan till andra – att det redan finns i kroppen det man försöker uppnå med alkohol, att man redan kan slappna av och ha väldigt kul utan. Det är någonting man får träna sig på. Första steget är att kanske komma till klubben och bara titta. Det är helt okej att bara sitta och ta en alkoholfri drink, man behöver inte gå dit med någon förväntning.

Vad har ni fått för respons på klubben hittills?

– Jag förstår av den uppståndelse som blivit att folk har lust och behov av nyktert uteliv. Jag tror att människor har tröttnat. Men att ta steget verkar vara en utmaning för den som inte är van, för tänkt om det är obekvämt? Tänk om alla står och spelar Candy crush i ett hörn? Men om man bara går dit och ser hur avslappnat det kommer bli och hur roligt vi har, så tror jag att folk kommer bli överraskade över hur det kan vara.

Mer från Accent