IOGT-NTO

IOGT-NTO säljer Åsengården

Åsengården, som varit i IOGT-NTO:s ägo i drygt 50 år, är till salu. Anledningen är färre läger och kurser och dåligt med turister nio månader om året.

Den 18 augusti stänger Åsengården, åtminstone i IOGT-NTO:s regi.

− Anläggningen har länge gått med förlust. Trots att alla har försökt och alla vill, så går det inte längre att skjuta till pengar varje år, säger Inger Ekstrand, ordförande i stiftelsen som driver Åsengården.

Åsengården ligger på Solleröåsen med milsvidd utsikt över Siljan. Där finns både rum och stugor att hyra. IOGT-NTO har haft Åsengården i drygt 50 år.

− Det verkar finnas mindre pengar till kurser och läger nuförtiden. Vi har inte längre några distrikt eller föreningar inom IOGT-NTO-rörelsen som kommer hit. Det är mest turister och de kommer främst under juni, juli, halva augusti och i Vasaloppstider. Även om vi har hundklubbar, spelmansgäng och andra grupepr som kommer regelbundet på andra tider så räcker det inte, säger Inger Ekstrand.

Tack vare närheten till slalombacke och skidspår är anläggningen inte bara en sommaranläggning, men det kommer ändå inte tillräckligt många besökare för att få den att gå runt.

− När man driver en sådan här anläggning ställs det höga krav från kommunen på vatten, avlopp och kök. Kommer det propåer från kommunen att något måste byggas om så går det inte att vänta med det tills man får råd, säger inger Ekstrand.

Hon tycker också att det är svårare att få ideella krafter att engagera sig idag.

− Många av de mest engagerade medlemmarna har blivit äldre och alla orkar inte längre. Det finns inte heller vuxna som drar hit ungdomar, som de gjorde när jag var UNF:are, säger hon.

Många turister har också blivit mer krävande.

− De vill ha hotellfrukost, TV, diskmaskin och bredband när de kommer. Det kostar, säger hon.

Förra året fattades beslutet att lägga ner Åsengården och nu är det dags.

− Det var inget lätt beslut. Många har stark känsla för anläggningen, men vårt mål är att alla långivare ska få tillbaka sina pengar, säger Inger Ekstrand.

Utgångspriset för Åsengården är 4,3 miljoner.

Mer från Accent