IOGT-NTO

IOGT-NTO-medlem Årets folkbildare

IOGT-NTO medlemmen utsågs i onsdags till Årets folkbildare i Skaraborg för sitt outtröttliga engagemang inom nykterhetsrörelsen och sin nyfikenhet på andra kulturer.

I onsdags fick 82-årige IOGT-NTO medlemmen Lennart Karlsson från Skövde en rejäl överraskning. Under den artistspäckade kulturgalan i Skövde kulturhus korades han till Årets folkbildare inför 750 galaklädda deltagare.

– Det var oväntat och väldigt omtumlande att plötsligt bli pristagare för något som jag har sysslat med länge och som känns helt odramatiskt för mig. Jag är intresserad av kultur på många olika sätt och gillar att jobba med det, säger Lennart Karlsson.

Han berättar att han sitter i Våra Gårdars kulturkommitté och gör olika kulturarrangemang. Dessutom är han väldigt engagerad i asylsökande och deras olika kulturer. Det har han varit ändå sedan slutet av 1980-talet, då han blev fri från sitt missbruk.

– Jag blev medlem i IOGT-NTO efter att jag hade gått i behandling och behövde ha något vettigt att göra om dagarna. På den tiden var det många asylsökande från krigets Bosnien, säger Lennart Karlsson.

Utmärkelsen ”Årets folkbildare” delades ut under pompa och ståt av komikern Robert Gustavsson, som har sina rötter i Skövde. Extra roligt i sammanhanget är att både Robert Gustavsson och kulturhuset fyller 50 år i år. Här tillbringade komikern mycket tid i sin ungdom.

Och nu fick alltså även Lennart Karlsson sälla sig till skaran av kända kulturpersonligheter i Skövde.

Så här lyder motiveringen:

”För sitt outtröttliga engagemang inom nykterhetsrörelsen och för sin stora nyfikenhet på andra kulturer och för sitt nyfikna sätt att närma sig andra människor har vi beslutat att utse Lennart Karlsson till Årets folkbildare i Skaraborg. Lennart Karlsson är en brinnande eldsjäl, en sann idealist och en god medmänniska och organisatör som med en stor portion humor och nyfikenhet på människor alltid kan hitta eller skapa mötesplatser. Lennart är en förebild på många sätt: Kamratstödjare, föreläsare, kulturpersonlighet med mångårigt engagemang i frågor gällande kultur i våra gårdar, en brinnande eldsjäl integrationsfrågor med en enorm nyfikenhet på andra människor oavsett deras bakgrund. En sann folkbildare som alltid ser möjligheter i varje situation. 

Priset utdelas av Lokala folkbildningssamrådet i Skövde.

Mer från Accent