Folkbildning

Tysk metod ska få igång samtal i IOGT-NTO

Med en samtalsmetod från tyska IOGT hoppas Wendelsbergs folkhögskola få igång samtalsgrupper i IOGT-NTO-landet.

I vår ska Wendelsbergs folkhögskola anordna en utbildning för samtalsledare. Metoden som ska läras ut används av IOGT i Tyskland.

– Det är 3 500 pers som går kursen i Tyskland, och vi var sugna på att testa metoden i Sverige. Det som är spännande är att beroende, anhöriga och medbeorende är i samma rum. De går samma kurs och för samma samtal, och det tror jag berikar alla parter mer, säger Björn Lanefelt, kursledare och lärare på Wendelsberg, IOGT-NTO:s folkhögskola i Mölnlycke utanför Göteborg.

Samtalsmetoden går ut på att människor träffas i små grupper på 8–10 personer en gång i veckan, så länge det känns meningsfullt. Gruppen pratar utifrån olika teman och leds av två samtalsledare.

Metoden används på 72 ställen i Tyskland, och har varit framgångsrik, enligt Björn Lanefelt.

– Det man har sett är att de är drogfria längre, och familjerna är lyckligare och lyckas bättre i sin vardag.

Gruppen medberoende och anhöriga till människor med beroende har fått dåligt med stöd i Sverige, enligt Björn Lanefelt.

Björn Lanefelt. Foto: Nathalie C. Andersson

– Och då är det ypperligt att hitta en metod som fungerar så bra i Tyskland och ta hit den. Det finns ett behov. IOGT-NTO behöver bli bättre på att fylla behov. Vi har varit dåliga på det de senaste åren, men tack vare såna här konkreta saker så kan vi bli bättre, säger Björn Lanefelt.

Sista ansökningsdag är den 14 januari, men det är redan många som har sökt.

– Det är sällan det är sånt söktryck, och det är extra kul att det är så många ideella som sökt. Jag tycker att man ska gå kursen för att skaffa mer kunskap om medberoende, beroende och anhöriga. Och för att man är intresserad av att hjälpa andra, säger Björn Lanefelt.

Själv ser han fram emot kursen, och har höga förväntningar.

– Jag tror att det här kommer bli riktigt bra! Och jag tror att vi 2019 kan starta ett antal samtalsgrupper i IOGT-NTO runt om i landet.

Mer från Accent