Nykterhet

Internationella verksamheten flyttas till Stockholm

IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut avvecklas och den internationella verksamheten flyttas till det centrala kansliet i Stockholm. Det beslutade riksstyrelsen nyligen.

IOGT-NTO-rörelsen bedriver sedan början av 1970-talet en omfattande internationell biståndsverksamhet. Formellt sker arbetet i stiftelsen IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut, med IOGT-NTO, UNF, Junis och NSF som huvudmän, och kontoret ligger i Mölnlycke utanför Göteborg.

Frågan om den geografiska placeringen av den internationella verksamheten har diskuterats länge. Kritikerna menar att det fysiska avståndet också skapar ett mentalt avstånd, och att samordningen med IOGT-NTO-rörelsens övriga verksamhet därmed blivit för dålig.

För ungefär ett år sedan tillsattes en utredning som fick tre huvudsakliga frågor: Ska IOGT-NTO-rörelsen fortsätta med den här typen av internationell verksamhet och hur ska den i så fall organiseras? Och var ska verksamheten förläggas?

Utredningen var klar redan i juni, men det är först nu som förbundsstyrelserna och den gemensamma riksstyrelsen behandlat de förslag som lagts. Alla detaljer har man inte lyckats komma överens om mellan förbunden ännu, men man har i alla fall tagit ett antal inriktningsbeslut, som i allt väsentligt följer utredningens förslag:

  • Den internationella verksamheten ska fortsätta på samma sätt och med samma omfattning.
  • Stiftelsen avvecklas.
  • Verksamheten flyttas till det centrala kansliet.
  • Flytten ska ske vid halvårsskiftet nästa år.
  • IOGT-NTO tar hand om det operativa kring den internationella verksamheten, men samverkar med de övriga förbunden.
  • Riksstyrelsen kommer att ansvara för den politiska styrningen av verksamheten.

– På sätt och vis kan man säga att det liknar det upplägg vi har för Vit Jul, säger Peter Moilanen, generalsekreterare på IOGT-NTO. Den verksamheten bedrivs också gemensamt, men det är IOGT-NTO som sköter anställningar och så vidare.

Precis som utredningen ser Peter Moilanen flera fördelar med att verksamheten lokaliseras till kansliet i Stockholm.

– Den hamnar närmare den övriga verksamheten. Nu kommer hela rörelsen att prata om internationell verksamhet istället för att känna att man delegerat den till internationella institutet. Det här ska vara en självklar del av vår verksamhet och så har det inte riktigt varit tidigare.

Att flytta möbler från Göteborg till Stockholm är en sak, att flytta personal är en annan. Det kan bli så att bara Esbjörn Hörnberg, generalsekreterare och Per-Åke Andersson, programsekreterare, finns kvar som anställda inom den internationella verksamheten efter halvårsskiftet nästa år.

– Vi har förstås erbjudit alla att flytta med, men någon har valt att sluta och vi har ett par tidsbegränsade tjänster under tiden som de här frågorna diskuterats. De fackliga förhandlingarna pågår just nu.

De senaste årens diskussioner om den internationella verksamhetens framtid har fått personalen på det internationella institutet att känna osäkerhet och kritik har framförts mot hur processen har handlagts av förbunden.

– När en folkrörelse ska diskutera förändringar blir det tyvärr lätt så, säger Peter Moilanen. Jag har stor respekt för att det måste få ta tid när många ska få vara med och tycka till. Sedan tycker jag att den senaste utredningen har skötts på ett snyggt sätt.

Pierre Andersson

Läs mer om IOGT-NTO-rörelsens internationella verksamhet här.

Mer från Accent