Världskongress

Internationella IOGT laddar för världskongress

I helgen samlades personer från många delar av världen i Sigtuna. Det var IOGT international som hade styrelsemöte och passade på att inspektera staden som ska stå som värd för världskongressen 6–12 augusti.

Enligt Kristina Sperkova, ordförande för IOGT international, var IOGT internationals styrelse mycket nöjda med vad Sigtuna har att erbjuda.

– De gillade det väldigt mycket och tyckte att det var över förväntan. De var förvånade att en sådan liten stad kan erbjuda så mycket. De tyckte inte ens att vi behövde ordna några utflykter till andra platser utan att det fanns tillräckligt att se och göra i Sigtuna, säger hon.

Vad var de särskilt nöjda med?

– De var väldigt glada för att det finns så många olika typer av boenden, i alla prisklasser, så att alla kan hitta något som passar dem, säger hon.

Vilka är de viktigaste frågorna på kongressen?

– Förutom att många får vara med att påverka inriktningen framöver ska vi ha många seminarier och verkstäder som hanterar livet i det 21:a århundradet; de kommer att handla om hur vi uppnår en hälsosam och hållbar livsstil. Man kommer att ha verkstad tillsammans med huvudtalarna, bland annat Olivier van Beemen, författare till boken Heineken in Africa, och Ann Dowsett Johnston som skrivit boken Drink: The intimate relationship between women and alcohol.

Inte bara delegater ska kunna delta i seminarier och verkstäder.

– Det kommer att finnas något även för besökare. De som inte är medlemmar ska peppas att leva alkoholfritt.

Något annat spännande som kommer att hända?

– Vi ska diskutera namnfrågan. Vi planerar att byta namn.

Vad är det för fel på IOGT?

– Det är ett hinder i det första mötet med nya personer. Deras första fråga är alltid vad bokstäverna står för och de blir i allmänhet väldigt misstänksamma när vi säger att de inte betyder något alls. Dessutom är det svårt att komma ihåg och svårt för många att säga. Vi blir ofta kallade för IGOT eller andra varianter på bokstavskombinationen.

Vad det nya namnet skulle kunna vara kan hon inte avslöja än.

– Inom kort måste vi lägga ett förslag om det ska hinna bli ett namnbyte. Än kan jag inte avslöja några alternativ, men vi vill ha ett namn som säger något om vilka vi är och vad vi gör, säger hon.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer