#nykterfrizon

Intensiv helg när rörelsens unga möttes

Att bevara gemenskapen när det är dags att gå över från Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, till IOGT-NTO är viktigt. Det blev tydligt när 87 unga från hela landet träffades för att prata om sitt engagemang.

Hur mycket vi än pratar om en smärtfri övergång så är IOGT-NTO en annan organisation än UNF. Många känner att de inte kan IOGT- NTO och efterlyser en motsvarande UNF:aren-kurs för att snabbare komma in i det hela, säger Lovisa Bengtsson.

Hon har inte riktigt hunnit smälta alla intryck från den nationella konferensen Framtiden tillhör oss, som pågick 21–22 april. Men att det var ett lyckat initiativ tvekar hon inte om. 87 unga mellan 23 och 33 år från hela landet kom till Uppsala. Det blev en intensiv helg med det egna engagemanget som diskussionstema kring frågorna ”Hur är det idag? Hur vill vi att det ska vara, och hur tar vi det dit?”

Blev helgen som du tänkt dig?

– Både och. Vi satte ramarna, det är svårt att planera exakt hur diskussionen skulle bli. Vi lyckades få till ett samtal och ett möte. De flesta känner sig mer sugna på att engagera sig i rörelsen, de har fått tillbaka peppen och glöden. Det känns som ett fantastiskt fint betyg.

Nu ska allt material från diskussionspassen sammanställas för att hitta nyckelfrågor för dem som har ett mer långsiktigt ansvar för rörelsen. Lovisa Bengtsson och de andra som engagerat sig i projektledningen har varit tydliga med att det här var en engångsinsats.

Behovet av en nationell träff för åldersgruppen verkar finnas. Kanske något med mer verksamhetsfokus regionalt och en större spridning i ålder. Vi får se vad som händer. Folk är sugna. Men vi kommer inte att göra det. Vi är ju bara vanliga medlemmar, säger Lovisa Bengtsson.

Hon tycker att det blev uppenbart under konferensen att IOGT-NTO behöver hantera frågan om gemenskap innan man går vidare till att prata om påverkansarbete.

Folk i den här målgruppen törstar efter att få ses, fortsätta umgås med sina UNF-kompisar, innan man kommer vidare till diskussioner om hur vi ska bedriva drogpolitik.

Det var ganska många före detta aktiva UNF:are med i Uppsala. Sådana som haft ett stort engagemang i UNF och sedan varit försvunna ett tag.

Några programpunkter under de två dagarna var #nykterfrizon, nykterhetsrörelsen och nazismen, Expedition 50 och samtyckesworkshop.

På kvällen var det förutom god middag, kurs i tango, brädspel, läskprovning och mys.

Allt som en träff bör innehålla oavsett om det är UNF eller IOGT-NTO som ordnar. Vi provade 16 olika sorters läsk från hela världen, med smak av bacon och dragon bland annat. Och fick höra historierna bakom.

Olika arbetsgrupper hade planerat helgen i nio månader. Lovisa Bengtsson är väldigt stolt över alla funktionärer.

De har varit guld. Vi lyckades få till ett väldigt proffsigt arrangemang.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Dåligt bemötande ställs på sin spets

Nära var femte medlem som är ”mycket aktiv” har det senaste året känt sig otrevligt eller illa bemött i IOGT-NTO. För Lina Bobergs del innebär det att hon överväger att lämna sitt uppdrag i förbundsstyrelsen.

Kommentar: Synliggör konflikten

Ett år efter att Accent publicerade uppropet #nykterfrizon publicerar vi nu en uppföljning där vi försöker få ett grepp om vart …

Mer från Accent