Branden i Åtegården

Insamling till Åte: Vi är så tacksamma

En insamling har nu startats till förmån för återuppbyggnad av den nedbrunna Åtegården. ”Det känns jättebra”, säger Steffan Vesterlund, föreningens ordförande.

– Vi är jättetacksamma för alla som hjälper oss på olika vis, varje litet bidrag välkomnas. Det går rakt in i hjärtat, säger föreningens ordförande Steffan Vesterlund, som i måndags vädjade om hjälp i Accent.

Det var på natten till den 5 februari som Åtegården brann ned till grunden, i en av en serie anlagda bränder i Örnsköldsviks omgivningar.

– Det var bedrövligt att se. Man har så mycket tankar kring det, allt man jobbat för var borta. Jag har varit medlem i sju år och tycker att IOGT-NTO gör så mycket viktigt arbete för bygden. Jag vet hur mycket den lokalen betyder för många här, säger Steffan Vesterlund.

IOGT-NTO-föreningens hus, som fungerat som samlingslokal för hela bygden, är försäkrat. Men enligt Steffan Vesterlund räknar de med att endast få ut en del av den summa som krävs för att bygga upp något likvärdigt. Enligt hans bedömning behövs 600 000 – 900 000 kronor kronor, men föreningen har endast 150 000 kronor på kontot.

Efter Accents artikel i måndags har IOGT-NTO-distriktet startat en insamling.

– Redan när det informerades om branden för en månad sedan nämnde någon insamling, Då ville vi avvakta vad föreningen står. Nu är det ju helt inställda på återuppbyggnad. Accents artikel spelade stor roll, då kom ju frågan om insamling upp igen,  säger Olle Häggström, ordförande i IOGT-NTO Mitt.

Olle Häggström. Foto: Nathalie C. Andersson

Distriktsstyrelsen tog omgående beslutet att stötta föreningen. I tisdags kväll startade insamlingen och bara under de första tolv timmarna har det kommit in 3 850 kronor enligt Olle Häggström: 

– Vi har inte spekulerat i något resultat, men i första läget hoppas jag på 50 000 kronor. Det är viktigt att många känner sig delaktiga.

I övrigt är distriktet redo att stötta föreningen när de vill ha stöd att organisera sådant som uppstår, i kontakter med kommunen och att hjälpa till med ansökningar till fonder som kan bli aktuella att söka bidrag hos.

Steffan Vesterlund hoppas på att det blir möjligt att bygga ett nytt hus, om än inte en exakt kopia.

– Vi hoppas kunna bygga ett hus som passar ännu bättre för de behov som finns. Vi har både barnfamiljer, äldre och handikappade som använder Åtegården, och det vore suveränt om vi kan bygga ett enplanshus som är mer anpassat för dem.

– Jag tror att vi kan ro det här i land! Folk är generösa. Vi kan inte säga att det inte går innan vi har försökt med allt vi kan.

Det går att bidra till Åtegårdens återuppbyggnad genom att swisha valfritt belopp till 123 595 8038 IOGT-NTO Mitt, eller använda bankgiro 847-3977. Märk bidraget Åte.

Mer från Accent