Åtebranden

”Vi behöver all hjälp vi kan få”

I februari totalförstördes IOGT-NTO-lokalen i Åte i en anlagd brand. Nu vädjar föreningen om hjälp för att bygga upp verksamheten igen.

Morgonen den 5 februari väcktes Steffan Vesterlund av ett samtal från räddningstjänsten. Det tog ett par sekunder innan han förstod vad de sa i andra änden av luren: Att föreningslokalen stod i full brand och inte gick att räddas.

–  Först trodde jag de sa att någons lägenhet stod i brand. Därför kände jag faktiskt lättnad när jag insåg att det var föreningslokalen, och att ingen människa drabbats. Samtidigt är det ju en chock och fruktansvärt även med lokalen. Min styvfar är en av de medlemmar som lagt ner hela sin själ i att bygga upp verksamheten – och nu har allt gått upp i rök, säger Steffan Vesterlund, ordförande i föreningen utanför Örnsköldsvik.

Han anlände till platsen drygt en timme senare, vid sjutiden på morgonen. Framför honom låg Åtegården i ruiner, en del av bråtet brann fortfarande.

– Räddningstjänsten sa att det var lika bra att låta det brinna ner helt, de sprutade inte något vatten när jag kom. Som tur var fanns ingen skog eller andra hus runtomkring som var i riskzonen, säger Steffan Vesterlund.

Det enda som hade räddats var instrument i källaren (till ett värde av 200 000 kronor), som tillhör ett band som brukar hyra lokalen. Resten hade förvandlats till aska.

– Det var bedrövligt att se. Man har så mycket tankar kring det, allt man jobbat för var borta. Jag har varit medlem i sju år och tycker IOGT-NTO gör så mycket viktigt arbete för bygden. Jag vet hur mycket den lokalen betyder för många här.

Steffan Vestlund. Foto: Agneta Rundkvist

IOGT-NTO-lokalen är inte den enda som drabbats av bränder i området. Samma natt brann det i hembygdsgården i Skulnäs en bit därifrån. Totalt har det skett ett tiotal bränder under samma månad; i en förskola, ett ödehus och i en skoterklubb, berättar Steffan Vesterlund.

Polisen har gripit två män i 20-årsåldern som är skäligen misstänkta för tre fall av mordbrand, respektive tre fall av skadegörelse. Männen nekar till brott.

”Lokalen är så viktig för alla i området. Men vi kan ju inte börja bygga och sedan bli skuldsatta för resten av livet.”

Steffan Vesterlund

IOGT-NTO-föreningens hus, som fungerat som samlingslokal för hela bygden, är försäkrat. Men enligt Steffan Vesterlund räknar de med att endast få en del av den summa som krävs för att bygga upp något likvärdigt. Uppskattningsvis behövs cirka 600–900 000 kronor kronor, säger han, men föreningen har endast 150 000 kronor på kontot.

– Nu måste vi ha hjälp och söka alla bidrag vi kan. Det är inte klart hur mycket vi kan få på försäkringen, och vi kan ju inte börja bygga och sedan bli skuldsatta för resten av livet. Så vi måste samla på alla sätt vi kan för att ha en möjlighet att få ihop det här.

IOGT-NTO-huset i Åte före branden. Foto: Steffan Vesterlund

Före pandemin var det verksamhet i Åtelokalen sex dagar i veckan. Steffan Vesterlunds vädjar om att andra ska komma med förslag på hur de bäst kan åstadkomma sitt mål om att återbygga samlingspunkten igen.

– Vi behöver all hjälp vi kan få. Lokalen är så viktig för alla i området. En del är pessimistiska och säger att de aldrig tror att det går. Men jag tror att vi kan ro det här i land! Folk är generösa. Vi kan inte säga att det inte går innan vi har försökt med allt vi kan.

Mer från Accent