Vit jul

Ingen lösning – Facebook stoppar barnens berättelser

Den nya Facebook-appen som skulle dela utsatta barns berättelser dagen före julafton är fortfarande blockerad på Facebook. Trots att IOGT-NTO sedan över en vecka försökt få kontakt med Facebook händer ingenting. Uppdaterat: Facebook har nu hävt spärren.

Som Accent tidigare skrivit stoppades Vit jul-appen ”Samtidigt på julafton” på Facebook efter att 5000 personer på bara några dagar har använt den. De som valt att använda appen lånar ut sin statusrad till ett barns berättelse den 23 december.

– Vi har försökt få kontakt med Facebook i över en vecka, säger IOGT-NTO:s pressekreterare Johnny Foglander till Accent. Men det verkar extremt svårt. Vi har anmält via deras hemsida, men där står fortfarande att ärendet är under behandling.

Om inget händer betyder det att de 5000 publiceringarna inte blir av.

– Jag tycker det är väldigt märkligt. I och för sig att det är lovvärt att Facebook försöker hålla borta reklam och politiska strömningar, men vi trodde faktiskt att de gjorde någon form av individuell prövning och det här är varken partipolitiskt eller inkräktar på folks liv, säger Anna Carlstedt.

Hon tycker att det sorgliga med att appen inte når ut är att man missar tillfällen till diskussioner.

– Det jag tycker så mycket om med den här kampanjen är att även de som inte skriver på ofta börjar diskutera hur mycket alkohol som egentligen behövs under julhelgen. Det uppkommer också diskussioner om hur man kan hjälpa barn som finns i ens närheten som man vet inte har det så bra. Kanske kan man bjuda hem dem och leka en stund? Det är också ett bra tillfälle för personer som gillar oss, men inte vill ta ställning och bli medlemmar, att närma sig rörelsen, säger hon.

Uppdaterad 14.21: Under eftermiddagen kontaktades IOGT-NTO av Facebook som meddelade att spärren av appen är hävd.

Mer från Accent