Vit jul

Vit jul-app spärrad av Facebook – för populär

Appen där man kan låna ut sin statusrad för ett barns berättelse kring alkohol och julen är spärrad av Facebook. Den delades helt enkelt för mycket.

Efter att 5000 personer på bara några dagar har använt Vit jul-appen ”Samtidigt på julafton” på Facebook – där man kan låna ut sin statusrad till barnens egna berättelser – har nu Facebook valt att spärra appen. Detta eftersom de extremt många delningarna ses som spam.

– Det är tråkigt och vi har en dialog med Facebook om detta. Vi vill att man ska kunna komma åt appen igen, så att ännu fler berättelser delas den 23 december, så som är tanken. Samtidigt är det förstås fantastiskt att den blev så populär att den sprängde alla gränser på Facebook. Och då har vi ändå bara nämnt den i vårt flöde två gånger, säger Lisa Forsström, verksamhetsutvecklare på Vit jul.

Hon tror att anledningen till att det har blivit så här är att när en person delar i sin status, delar även personens vänner, vilket ger väldigt många delningar.

– Jag hoppas verkligen att vi kan lösa det med Facebook. Det här är en unik chans att ge barnen en röst, säger Lisa Forsström och berättar att det i nuläget finns sex berättelser som fram tills nyligen har kunnat laddas ner och delas via appen. Det går också att ta del av ytterligare ett 20-tal berättelser på Vit juls hemsida.

De flesta av berättelserna är skrivna av vuxna som delar med sig av sina barndomsminnen kring alkohol under julhelgerna.

Uppdatering 2013-12-13: Det verkar som att appen spärrats för att någon anmält den som spam, och att Facebook därför spärrat vidare delningar av den tills vidare. Enligt Lisa Forsström utreds detta av Facebook just nu.

Mer från Accent