Nykterhet

"Mehmet Kaplan oskadd"

Mehmet Kaplan

UPPDATERAD 18.07: Mehmet Kaplan, riksdagsledamot för Miljöpartiet och distriktsordförande i IOGT-NTO Stockholm fanns med på Ship to Gaza, som bordades av Israelisk militär på morgonen. UD säger nu att han ”låtit meddela att han är oskadd”.

Flottan med hjälpsändningar bordades tidigt i morse av Israelisk militär. Skottlossning förekom, främst på det turkiska fartyget Mavi Marmare, och minst 10 människor har dödats, enligt ett officiellt uttalande från Israeliska armén.

Mehmet Kaplan har varit engagerad i planeringen av Ship to Gaza och steg ombord på ett av fartygen i helgen. Han har skrivit på Twitter, men har inte hörts av sedan den senaste uppdateringen i samband med att fartyget bordades klockan 04.29 i morse: ”de försöker nu borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN!”

Tidigare under dagen var Fazilet Taskin, kanslist på IOGT-NTO:s distriktsexpedition, i kontakt med Mehmet Kaplans familj.

– De vet ingenting. Den sista kontakten de hade med honom var ett SMS till Mehmets bror där han skrev att soldaterna var på väg.

Vid sextiden på kvällen meddelar dock UD att Mehmet Kaplan via ombud berättat att han är oskadd.

– Ja, det stämmer, han har låtit meddela att han inte är skadad och mår bra. Men vi har inte varit i kontakt med honom direkt, säger en representant för UD:s presstjänst till Accent.

Enligt uppgift förs nu skeppen och dess passagerare till den Israeliska hamnstaden Ashdod där de antingen kommer att gripas eller deporteras.

Pierre Andersson

Not. Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO, bloggar om händelsen.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer