Nykterhet

Hon väljer nykterhet

När modebloggaren Josefin Dahlberg gick ut med att hon är helnykter väckte det stor uppmärksamhet. För Accent berättar hon om sitt val och hur alkoholindustrin försöker påverka unga i bloggosfären.

När modebloggaren och chefredaktören för bloggen Modette.se, Josefin Dahlberg, i en intervju berättade att hon är nykter sedan fyra och ett halvt år och i samma veva skrev om det i sin blogg, fick det större genomslag än något annat hon skrivit.

– Det är ungefär en månad sedan och jag har fått massor med mejl och telefonsamtal. Många har hört av sig. Dessutom blev jag kontaktad av TV och ska medverka i morgonsoffan i sommar. Märkligt att det kan bli sådan uppståndelse för att en 24-årig tjej berättar att hon avstår från att dricka alkohol, säger Josefin Dahlberg till Accent.

Hon valde att avstå från alkohol för att hon inte kunde hantera den.

– Jag var alltid den som blev fullast och gjorde dumma saker som jag ångrade efteråt, säger hon.

Hon drack första gången när hon var 11.

– Redan i sexan blev det en hel del, säger hon.

Det var ovanligt tidigt för att vara i din generation. Hur kommer det sig?

– Jag hade äldre systrar och drogs gärna till dem som var äldre. Det var kanske alkoholen som drog också. Jag märkte tidigt att jag reagerade annorlunda på alkohol än mina kompisar. Min mamma fick ofta komma och hämta mig för att jag blivit för full när jag var ute, säger hon.

Första gången hon sökte hjälp var hon 17 år.

– Jag fick hjälp, men den fungerade inte. Jag trodde inte att man som ung tjej kunde sluta dricka eller ha alkoholproblem. Jag skyllde på att det var synd om mig för att min pappa drack och att det var därför som jag måste dricka, säger hon.

För fyra och ett halvt år sedan beslöt hon att det fick vara nog.

– Nu känner jag mig så trygg i min nykterhet att jag vågar gå ut med det. Jag har ett starkt engagemang och tycker att vi pratar alldeles för lite om detta.  Jag kommer nog att skriva mer om sådana här saker framöver.

Hon tror att de flesta bloggare är omedvetna om sitt inflytande.

– Jag tror inte ens att de stora bloggarna tror att de påverkar så mycket som de gör.

Josefin Dahlberg har flera gånger fått alkohol skickat till sig.

– Mest är det rosa bubbel, men även whiskey har kommit. Vi får saker skickat till oss hela tiden. Att vi får en tröja eller ett nytt nagellack skickat till oss tycker jag inte är så konstigt. Vi skriver ju ändå om mode. Men att skicka alkohol känns inte särskilt relevant, säger hon.

Hon är fortfarande ute och festar.

– Nu sätter jag mer värde på barhäng och middagar med mina vänner. Nu uppskattar jag att umgås med dem. Tidigare var jag bara på jakt efter nästa glas, säger hon.

Mer från Accent