Nykterhet

Hon fick stipendium från IOGT-NTO

Stipendiet från Thyra och Ture E Westerbergs fond gör att 21-åriga läkarstudenten Semanur Taskin nu klarar sig utan studielån ett tag. Stipendiet delas varje år ut till en föreningsaktiv medlem som pluggar till läkare eller tandläkare.

I mitten av oktober nåddes 21-åriga läkarstudenten Semanur Taskin av ett glatt besked. Hon hade tilldelats ett stort, femsiffrigt belopp i form av ett stipendium ur Thyra och Ture E Westerbergs stipendiefond. Fonden bildades 1945 genom Thyra och Ture E Westerbergs testamente.

– Jag blev förstås både stolt och glad. För min egen skull, men också för att nykterhetsrörelsen har möjlighet att dela ut stipendier till studerande medlemmar. Det känns fantastiskt, säger Semanur Taskin som i maj sökte stipendiet enligt konstens alla regler.

Enligt stipendiefondens stadgar ska stipendiaten ha varit medlem i minst tre år, gärna vara föreningsaktiv och studera till läkare eller tandläkare. Och Semanur Taskin uppfyllde alla krav. Hon pluggar till läkare på Karolinska Institutet och har varit medlem och aktiv i nykterhetsrörelsen sedan hon var åtta år gammal. Hon är också ordförande i en UNF-förening.

– I motiveringen hette det att jag hade valts ut för mitt föreningsengagemang och för mitt stora samhällsengagemang. Jag är inte bara engagerad i nykterhetsrörelsen utan även i Grön Ungdom och SMFR, Svenska muslimer för fred och rättvisa, säger Semanur Taskin och berättar att hon i samband med beskedet bjöds på finlunch av stipendiefondens styrelse.

Pengarna kommer förstås väl till pass. Hon studerar andra året på läkarlinjen och har många år kvar innan hon är färdig. Än så länge är hon osäker på vad hon ska inrikta sig på.

– Förut ville jag bli barnläkare. Men nu kan det lika gärna bli psykiatriker eller neurolog. Man ändrar sig hela tiden när man lär sig nya saker. Jag hoppas i alla fall kunna kombinera mitt läkaryrke med arbete på exempelvis WHO. Jag vill arbeta för ett bättre samhälle på ett högre plan, säger Semanur Taskin.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer