Nykterhet

Hon blir ny chef på UNF

Imse Nilsson heter UNF:s nya generalsekreterare, som den 1 januari 2014 efterträder Astrid Wetterström. Hon är 26 år gammal, har ett stort folkrörelseengagemang och bred erfarenhet av ledarskap.

Den 1 januari efterträds Astrid Wetterström av 26-åriga Imse Nilsson som generalsekreterare för Ungdomens Nykterhetsförbund. Hon har ett stort folkrörelseengagemang och har lång erfarenhet av ideell sektor – både som förtroendevald och anställd. Hon har tidigare bland annat suttit i styrelsen för Svenska scoutförbundet, Svenska scoutrådet samt Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU).

Just nu pluggar hon företagsekonomi i Glasgow. När terminen är slut åker hon hem till Stockholm, fästmannen – och nya jobbet.

– Det känns förstås jätteroligt att börja på UNF, inte bara för jobbet i sig utan också för möjligheten att arbeta för nykterhetsrörelsen. Jag har varit aktiv inom scouterna, så jag är välbekant med folkrörelser. Därför ska de bli spännande att lära känna UNF, säger Imse, som har varit nykterist i några år.

– Jag har egentligen aldrig varit intresserad av att dricka, så det föll sig naturligt att bli nykterist – och att gå in i den här organisationen! UNF är en viktig samhällsröst som inte bara erbjuder unga nyktra mötesplatser utan också sätter nykterheten i fokus.

Som ledare beskriver sig Imse som inkluderande, lyssnande och flexibel.

– Jag försöker se alla individers olika behov och motivation. Min utmaning är att hitta dynamiken i allas olikheter och dra nytta av dem, säger hon.

Mest av allt ser hon fram emot att få träffa alla som är aktiva på kansliet och ute i landet på olika nivåer.

– Jag ser fram emot att få ta del av deras berättelser, säger hon.

–Vi är stolta och glada över att Imse har valt att tacka ja till att bli UNFs nya generalsekreterare, säger Malin Thorson, förbundsordförande i UNF. Hon har många egenskaper som vi eftersöker. Förutom sitt ideella engagemang har hon också innehaft många ledarpositioner och har lett ledarskapsutbildningar, så vi tror att hon kommer att bli en bra ledare för UNFs kansli. Dessutom tror vi att hon kommer att utveckla UNF, så att vi blir en ännu starkare samhällsdebattör.

Malin Thorson berättar att det var drygt 30 sökande till tjänsten och att väldigt många var starka kandidater.

– Det är förstås roligt att så många kompetenta personer visade intresse för UNF. Men Imse var den som bäst levde upp till våra krav och önskemål, konstaterar Malin Thorson.

Mer från Accent