NSF

Hon är NSF:s nya generalsekreterare

Den 11 januari får Nykterhetsrörelsens scoutförbund en ny generalsekreterare – Linn Ternefors. Accent har intervjuat henne.

Grattis till jobbet. Hur känns det?

– Jag känner mig jättestolt över förtroendet att få leda utvecklingen av NSF och alla våra kompetenta medarbetare vidare.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få jobba tillsammans med medarbetarna och hitta deras driv, och kombinera deras drivkrafter och vart de vill med utvecklingen av NSF. De sakerna ligger i linje med varandra, jag tror att man blir mer motiverad om man har sina drömmar och mål med som en tydlig del i sitt jobb. Jag ser också väldigt mycket fram emot att vara med och planera för ett förbundsmöte under samma tid som IOGT-NTO-rörelsens kongresser. Jag tror att vi skulle kunna samverka mer över förbundsgränserna.

Vad vill du tillföra till NSF?

– En tydlighet i mitt ledarskap och ett fokus på mål. Jag vill att medarbetarna ska veta när de har gjort ett bra jobb och att de ska känna ”det här leder mig vidare”. Att arbetet ger personen något och gör att personen växer. Så jag vill tillföra ett större fokus på just personalledningen. Scouting handlar ju om att med scoutmetoden som stöd utveckla barn och unga, men även anställda och vuxna.

Du har varit vikarierande generalsekreterare ett år på NSF. Nu blir du ordinarie. Vad tar du med dig in?

– Nu har jag varit på föräldraledighet en stund, och jag reflekterar givetvis över hur mitt ledarskap var under mitt år som vikarie. Jag har reflekterat över vad jag gjorde bra och som jag vill fortsätta med, och även reflekterat lite kritiskt över vad vill jag ändra på framöver. Jag hade otroligt roligt under mitt år, det var lite vemodigt att gå hem i somras även om jag hade något kul som väntade, så det ska bli jätteroligt att få möjlighet att fortsätta tänka övergripande och strategiskt.

Vad tror du är NSF:s största utmaning?

– Jag tror att det är, som för många andra organisationer i civilsamhället, att hitta nya sätt att kanalisera engagemang när det nu är många som vill engagera sig men inte riktigt har tiden.

Vad är det första du kommer göra som generalsekreterare?

– Det första jag börjar med är ett samverkansmöte med fackklubben, det är redan inbokat av min kollega biträdande generalsekreteraren, så vi rivstartar med det … Sedan under den första tiden, då jag kommer jobba deltid, så har jag fått ett specialuppdrag. Jag kommer spana på andra organisationer och företag som är ganska väsensskilda från oss för att ta in bra idéer om hur andra jobbar med olika arbetsledningsfrågor bland annat. Jag ska spana vitt och brett, prata med personer från andra organisationer och läsa in mig på lite framtidsforskning. Det handlar om utvecklingen av NSF som organisation, med ett speciellt fokus på NSF som personalorganisation. Förbundsstyrelsen har sagt ”det här vill vi ha ut av den anställda organisationen, sedan får ni organisera er på det sätt som passar personalorganisationen bäst”. Så det är det som är grunden. Vi ska tänka kreativt och nytt och bli en modern arbetsplats.

Mer från Accent