Junis

Henry Bronett utsedd till Junis kompis

Cirkusdirektör, författare och bloggare. Henry Bronett har många saker i sitt cv. Dessutom är han en bra förebild för både barn och vuxna. Det tycker IOGT-NTO:s juniorförbund som har gett honom utmärkelsen ”Junis kompis 2015”.

– Jag blev både glad och rörd när Junis ringde. Jag visste inte ens att det här priset fanns, säger Henry Bronett.

Han har precis slagit sig ned i en stol på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare. I famnen vilar hunden Agnes. För en liten stund sedan fick han ta emot utmärkelsen Junis Kompis 2015.

– Han får bland annat priset för att han har en förmåga att kittla fantasin hos barn och förstår betydelsen i att vara en vuxen förebild, sade förbundssekreterare Ann-Britt Andersson Hagel när hon lämnade över blommor och diplom.

Utmärkelsen har delats ut sedan 2003 och ska gå till en person som ska ha gjort något positivt för barn i Sverige. Tidigare har bland annat Morgan Alling, Adam Tensta, Susanna Alakoski och William Spetz blivit valda till Junis Kompis.

Henry Bronett är inte okänd inom nykterhetsrörelsen. I flera år har han varit ambassadör för Vit jul. Projektet där nästan 27 000 vuxna förra året skrev under kontrakt där de lovade att inte dricka alkohol under julen.

– För mig är det självklart att folk inte ska dricka bland barn. På samma sätt som de flesta inte sätter sig bakom ratten när de druckit alkohol. Jag minns dessutom hur det var som liten när vuxna var påverkade och blev konstiga, säger Henry Bronett.

Han berättar om när han som nioåring konfronterades med en berusad man som ville prata om sitt äktenskap.

– Det är inte okej! Vuxna ska inte vara alkoholpåverkade tillsammans med barn. En vuxen måste hålla stilen och det är vårt ansvar att uppföra oss, säger Henry Bronett.

Han tillägger att alkoholen är något som blir ett hinder i kontakten med barn.

– Min son och jag pratar mycket vad som gör oss glada och en av dessa saker är att avstå från droger. Det är svårt nog att vara en närvarande förälder, säger han. Hunden Agnes hoppar i samma stund ned från knät och upp i medföljande sonen Nathanaels famn där hon bekväm rullar ihop sig.

Själva priset består av 20 000 kronor som pristagaren får skänka till en förening eller organisation. Henry Bronett ska ge pengarna till Together as One som har verksamhet för barn i Ghana.

– När jag ringde Susanna Benckert, som byggt upp barnhemmet i Ghana, så svimmade hon nästan av glädje. De kan göra mycket för pengarna, säger Henry Bronett.

Mer från Accent