Ett gott liv

Här kan anhöriga få andas ut

Projektet ”Ett gott liv” är nu igång. Denna vecka arrangeras en anhörigvecka på IOGT-NTO:s sommarhem Sillvik utanför Göteborg.

Sillviksbadet är Hisingens mest lättillgängliga badstrand. Men på andra sidan av en kobbe, skymd från sommarbadarna, sticker en vit byggnad upp. Det är IOGT-NTO:s sommarhem Sillvik. Anläggningen består av en storstuga med kök och matsal, flera små stugor och en barack med toaletter.

Nicklas Kartengren står i storstugans kök och rör i en gryta köttfärs. Det är han som sedan årsskiftet rattat projektet Ett gott liv. Till sin hjälp har han Tina Hermansson, anhörigkonsulent i stadsdelsförvaltningen centrum i Göteborg, som skär upp en sallad.

Ett gott liv är ett så kallat IOP (Idéburet offentligt partnerskap) med stadsdelscentrum, vilket betyder att civilsamhället  samarbetar med kommunen på ett område där det inte finns en kommersiell marknad. Under våren har IOGT-NTO Göteborg därför arrangerat lunchseminarier för anställda inom stadsdelen för att lyfta anhörigfrågorna.

– Det har varit mycket uppskattat. Nu ska vi se om de vill ha en fördjupning till hösten, eller om vi kan röra oss vidare till någon annan del av kommunen, säger Nicklas Kartengren.

Arbetet med projektet har till stor del handlat om att utforma idéer och skapa kontakter inom stadsdelsnämnden. I Göteborg finns redan flera olika projekt som jobbar med anhöriga och Ett gott liv har försökt att hitta de luckor som behöver täppas till inom området.

Nicklas Kartengren. Foto: Jens Wingren.

– Så vi har försökt titta på om det finns kö på något område, eller om någon grupp inte hittar rätt. Många andra arrangerar anhörigkurser eller barnaktiviteter, men allt sånt är insatser som förr eller senare tar slut, säger Nicklas Kartengren.

Men även efter att anhörigkursen tagit slut kan det finnas ett behov av att prata och att hitta meningsfulla fritidssysselsättningar för anhörigfamiljer. Här hoppas Ett gott liv kunna spela roll.

– Olika sorters arrangemang passar in för olika typer av anhöriga. I IOGT-NTO är vi duktiga på att arrangera familjeaktiviteter. Samtidigt är det ett sätt för oss att nå ut till nya grupper. Anhöriga ligger ju nära vårt fokusområde, säger Nicklas Kartengren.

Det finns otroligt mycket skuld och skam i detta.

Lunchen dukas upp i storstugans ljusa matsal med fönster som sträcker sig från golv till tak och utsikt över havet. Vanligtvis är Sillvik uppbokat hela sommaren, men Ett gott liv passade på att boka in denna vecka när sommarhemmet fick ett återbud från ett handbollslag.

– Vi hade ingen riktig plan, vi bara bokade, säger Nicklas Kartengren.

Den här veckan är ett första test för att se om man kan skapa mötesplatser och möjlighet till gemenskap för människor som lever med en missbrukande anhörig.

Samtalet kring bordet kommer in på termerna anhörigskap och medberoende. Det finns fortfarande ett starkt stigma kring att vara anhörig till någon med missbruk och vissa har varit tveksamma till att delta i veckan just på grund av det.

– Det är som att folk fortfarande tänker att någon som missbrukar får skylla sig själv, säger Linda Wahlström, medan dottern Ella, 3 år, stoppar in spaghetti i munnen med så stor entusiasm att hela handen följer med in.

Tina Hermansson, som jobbar med alla typer av anhöriga – inte bara anhöriga till personer med missbruk, menar att det finns en hierarki av stigmatisering.

– Det finns otroligt mycket skuld och skam i detta, och även de anhöriga behöver hjälp att förstå missbruket som sjukdom, säger hon.

Linda Wahlström och dottern Ella. Foto: Jens Wingren.

Inga gruppsamtal är inplanerade under veckan. Ingen ska tvingas prata om sin situation inför andra. Förhoppningen är att gemenskap ska uppstå ändå. Om någon önskar enskilda samtal finns Tina Hermansson tillgänglig som samtalsstöd. De aktiviteter som planeras är mer fokuserade på förströelse, som klättring och yoga.

– Samtidigt så är det aktiviteter som man kan ta med sig i sin vardag och få användning av för avslappning och en meningsfull fritid, säger Nicklas Kartengren.

Inga aktiviteter är obligatoriska. Tanken är att familjerna som kommer hit ska få ha det skönt och koppla av. Det finns inte heller några krav på de som deltar.

Samhället är inte anpassat för att man ska vara ensamstående förälder.

Linda Wahlström och dottern Ella. Foto: Jens Wingren.

Linda Wahlström är varken medlem i IOGT-NTO eller bosatt i den stadsdel som Ett gott liv samarbetar med. Det är första gången hon är på Sillvik.

– Som ensamstående hade jag inte haft råd med någon annan semester så det är fantastiskt att få komma hit. Samhället är inte anpassat för att man ska vara ensamstående förälder, säger hon.

Hon haft kontakt med rörelsen sedan hon gick musikteaterutbildningen på Wendelsbergs folkhögskola 1999. Sedan hon fick sin dotter Ella har hon uppskattat att IOGT-NTO arrangerar drogfria familjearrangemang.

– Vi är alla anhöriga på ett eller annat sätt om man tittar noga på det. Som anhörig blir man lätt avskärmad. Det finns en förutfattad mening om hur man är som anhörig, men det är ju helt vanliga människor, säger hon.

Med en bakgrund inom restaurang- och underhållningsbranschen har hon sett mycket av sociala sammanhang som varit knutet till alkohol.

– Det är väldigt sällan det finns ett alternativ till alkoholen, säger hon.

Linda Wahlström och dottern Ella. Foto: Jens Wingren.
Tina Hermansson. Foto: Jens Wingren.

Sedan 2009 ska alla kommuner kunna erbjuda anhörigstöd till de som står nära en person med funktionsnedsättning, missbruk eller annan sjukdom. Tina Hermansson uppmanar IOGT-NTO-föreningar ute i landet att ta kontakt med Anhörigstödet på sin ort för att se om det finns möjlighet till samarbeten som liknar Ett gott liv.

– Vi behöver ett sätt att fånga upp ensamma människor, säger hon.

Både Tina Hermansson och Nicklas Kartengren hoppas att projektet kan utvecklas ytterligare framöver och att man även kan börja arrangera fysiska träffar för anhöriga inne i stan.

Från badplatsen på andra sidan bergsknallen stiger en tjock rökpelare. Någon har ställt en engångsgrill på det snustorra gräset och den starka vinden sprider elden in i buskagen ovanför badplatsen. Från Sillviks brygga följer barnen brandkårens utryckning medan spänning men på ett säkert avstånd, i en liten vik med utsikt mot Göteborgs norra skärgård.

Mer från Accent