Nykterhet

Han gjorde nyktra hänget hetast i stan

Det saknas en nykter mötesplats för unga, tyckte IOGT-NTO-medlemmen Sebastian Brands i Jonsered. Så han startade en. Varje fredag kommer nu närmare 100 ungdomar för att hänga.

34-åriga Sebastian Brands, som är uppvuxen i Stockholm, gick med i UNF som 15-åring, eftersom han aktivt ville ta avstånd från alkohol och droger. Hemma fanns det nämligen beroendeproblematik och Sebastian Brands kände att han behövde hitta en nykter identitet och gemenskap. Men särskilt aktiv blev han aldrig som UNF:are – och inte heller som IOGT-NTO-medlem.

– Jag levde ett ganska ensamt nyktert liv och var inte föreningsaktiv alls. Men när jag började arbeta som fritidsledare på skolan här i Jonsered kände jag att jag ville starta ungdomsverksamhet för att ge ortens unga en möjlighet att träffas och ha kul utan alkohol. Det hade jag behövt när jag var tonåring, säger Sebastian Brands, som har bra samarbete med både skolan och idrottshallen.

Han fick låna idrottshallen på fredagskvällar och sedan två år fullkomligt väller det in ungdomar i åldrarna 12–14 år som vill hänga, spela spel, lyssna på musik, spela basket, fika och bara vara.

– Det har blivit väldigt populärt. Alla vill komma hit och vi har ofta hundra barn här på fredagarna. Vi är stolta över att vi lockar både tjejer och killar. Alla ska känna sig trygga och välkomna, oavsett läggning eller kön.

Sebastian Brands berättar att många av dem som kommer är de elever han själv haft på fritids. Det var så det började. Ett tjugotal hakade på, eftersom de redan har byggt upp en relation via fritids, och i deras kölvatten har fler och fler kommit. Nu är den nyktra verksamheten i Jonsered hetast i stan.

– Jag är jättestolt över att vi lyckats göra detta tillsammans med ungdomarna och att det har blivit så lyckat. Att vi valde fredagskvällar är för att det är den kvällen då vi verkligen behövs. Just nu är det jag och en lärarkollega som jobbar här, men vi försöker få föräldrar att engagera sig också, säger Sebastian Brands.

Förra året tilldelades han Partille kommuns barnkonventionspris för att han arbetar för barnens bästa.

– Det känns hedrande. Men utan alla ungdomar hade verksamheten inte blivit så bra. Detta är väldigt stimulerande och roligt!

Mer från Accent