CAN

Hallå där Julius von Wright!

CAN:s tidskrift Alkohol & Narkotika får i januari en ny chefredakör. Julius von Wright tar över redaktörsstolen efter Staffan Hasselgren.

Vad har du för relation till nykterhetsrörelsen?

– Jag har ingen tidigare relation till nykterhetsrörelsen. Jag är från Finland och här har inte nykterhetsrörelsen så stor roll i civilsamhället som i Sverige. Nykterhetsrörelsen var stark här i Finland men är det inte längre.

Men varför sökte du dig till tidskriften Alkohol & Narkotika?

– Jag är journalist i bakgrunden och har främst ett socialpolitiskt intresse. Jag halkade in på drogfrågorna genom Nordic Studies on Alcohol and Drugs för sex år sen och sedan dess har det vuxit till ett ganska stort intresse. Nu känner jag att det är det här fältet som jag vill jobba inom som journalist och vill gärna bevaka den vetenskapliga sidan.

Vad har du gjort tidigare?

– Sen 2012 har jag varit redaktör på Nordiskt Välfärdcenters sida PopNad, som är en populärvetenskaplig webbplats. Så jag har jobbat nästan fyra år med de frågorna ur ett nordiskt perspektiv. Svenska är mitt modersmål så att söka sig till Sverige kändes nära till hands. Innan dess studerade jag journalistik och har bland annat varit chefredaktör för Studentbladet, den nationella svenska studenttidningen i Finland.

Vad vill du uppnå om redaktör på Alkohol och Narkotika?

– Det jag tycker har varit en av tidningens starkaste sidor är att den har lyft upp olika perspektiv i alkohol- och narkotikadebatten och ganska neutralt gett en bild av vad som är aktuellt inom området. Så jag vill fortsätta med det. Sen finns det mycket intressanta skillnader och likheter mellan de nordiska länderna som jag gärna skulle nysta lite mer i för att ge en kontext till det som är på gång i Sverige.

Så vi ska inte förvänta oss några större förändringar?

– Nej, jag fortsätter nog på Staffans linje ganska långt. Den stora förändringen är väl att vi kommer utveckla en webbplats med mer webbnärvaro vilken tidningen inte riktigt haft tidigare. Det ska bli spännande. Dels för att kunna publicera nyheter snabbare när det behövs, men också för att få igång lite mer debatt. Om en tidskrift bara kommer ut sex gånger per år måste man vänta två månader för att publicera svar på tidigare inlägg i tidningen.

Hur känns det att flytta till Sverige då?

– Det ska bli spännande. Jag har ju vuxit upp i en svenskspråkig del av Finland så det känns inte som ett jättestort steg. Det som ska bli spännande är framförallt när det kommer till narkotikadebatten, den är mycket mer levande i Sverige. I Finland diskuterar man inte narkotika alls för tillfället. För oss har snarare alkoholen varit ett jättekänsligt ämne. Så det ska bli spännande att få ta del av annan debattkultur.

Mer från Accent