Active

Hallå där Greta Mauricaite …

... som kom till Sverige förra veckan och började som volontär på den europeiska nykterhetsorganisationen Active.

Hur kommer det sig att du ville bli volontär?

– Jag har tidigare varit volontär i en organisation som heter Teen Challenge i London. Vi åkte runt med en buss och delade ut mat till hemlösa och missbrukare och försökte motivera dem att komma till ett kristet rehabiliteringscenter. Jag tyckte om att jobba som volontär och hjälpa andra och fick se att Active sökte volontärer. Det känns som en bra fortsättning.

På vilket sätt är det en bra fortsättning?

– Jobbet på Teen Challenge var mer praktiskt. Medan de som kom till oss åt sin middag försökte vi prata med dem. Det är ett långsamt och tålamodsprövande arbete och oftast känns det som om ingenting händer. Men när man sedan ser någon som kommer tillbaka till sin familj och arbete så är det värt det. Här får jag mer se den teoretiska sidan, hur man arbetar politiskt, vem som är ansvarig för vad, hur EU fungerar, var man kan söka bidrag och sådana saker.

Vad kan du bidra med på Active?

– Jag är en skapande och kreativ person och en visionär. Jag tror att jag kan bidra med bra idéer. När något ska göras får jag en tydlig bild i huvudet av hur det skulle kunna göras. Det är min styrka. Jag har redan fått en del idéer.

Vad hoppas du få ut av året här?

– Det kanske låter själviskt, men främst hoppas jag lära mig att stå på egna ben, att bli vuxen och mer oberoende. Men jag vill också göra skillnad. Min största önskan är att hjälpa andra. Min dröm är att starta ett rehabiliteringscenter för misshandlade kvinnor och driva frågor om mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter. Jag hoppas att de kunskaper och erfarenheter jag får här ska hjälpa mig att genomföra drömmen.

Har du varit i Sverige tidigare?

– Nej, det är första gången. Jag trodde inte det skulle vara så här mörkt och kallt. Eller så ensamt. Jag trodde det skulle vara folk ute som man kunde träffa, men alla verkar sitta inne. Jag har gråtit mycket och pratat med min mamma på Skype var femte minut ungefär. När jag går hem från bussen på kvällen går jag på en enslig väg ensam i mörkret. Det skulle man inte göra i London. Jag går fort och ser mig över axeln hela tiden. Jag är både mörkrädd och rädd för att vara ensam så det här är verkligen ett tillfälle då jag får jobba med mina rädslor.

Fotnot: Active är en europeisk paraplyorganisation som samlar 31 ungdomsorganisationer från 24 länder i arbetet för nykterhet, vänskap och fred. Actives kontor finns på Stora Essingen i Stockholm.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer