Sillvik

Globalt fokus på Junis sommarläger

– Det här handlar om både solidaritet, demokrati och nykterhet, säger ledaren Sara Vedin.

Sara Vedin är uppvuxen med Junis och har varit barnledare i flera år. Nu är hon en av fyra unga inspiratörer som leder ett program som utvecklades 2018 för att göra barn mer medvetna om de globala målen. Första stoppet blev IOGT-NTO-rörelsens anläggning i Sillvik.

– Det här handlar ju om både solidaritet, demokrati och nykterhet, som alla kan kopplas till det globala, så det känns kul och viktigt att jobba med de här frågorna tillsammans med barnen.

Dagen bjuder på fint väder och utsikten över det klara vattnet från lägrets egen brygga skapar en fin bakrund till barnens lek. Självklart är bad en punkt i dagens program och de många flytleksakerna sprids snabbt ut i vattnet när det blir dags för ett dopp.

I framtiden hoppas Sara Vedin på att arbeta som fritidsledare och hon brinner för att stärka barns rättigheter.

– Jag kommer främst vilja jobba praktiskt med att stärka barns rättigheter och inte så mycket teoretiskt. Jag vill se till att alla får ta plats så jag tror det passar mig bättre. 

Hon och de andra fyra inspiratörerna har fått en introduktionsutbildning hos Junis i Stockholm. Nu ska de på turné i landet genomföra olika aktiviteter på Junis sommarläger där de globala målen ska diskuteras.

– Det här är det första lägret jag är på i sommar och vi kommer att berätta om de globala målen och varför det till exempel är viktigt att ta hand om miljön. Om vi fortsätter att släppa ut som vi gör så kommer det finnas mer plast än fisk i havet om 28 år, säger Sara Vedin. 

Samtalen anpassas efter barnens ålder och även beroende på vilken slags grupp de har framför sig.

Emma Bringoniou och Lilja Gelbard spelade Yatzy och såg mest fram emot att bada under lägret. Foto: Johanna Andersson

– Handlar det om mindre barn kanske vi pratar om att man kan stänga av kranen när man borstar tänderna och inte låta den rinna, och är det lite större barn gör vi värderingsövningar.

När det gäller de äldre barnen säger Sara Vedin att hon tycker att det är viktigt att förklara vad hon själv gör för att påverka miljön, och hur hon tänker kring de globala målen. 

– Då pratar vi kanske om kollektivtrafiken, källsortering, eller matsvinn. Jag minns när jag precis hade flyttat hemifrån och det blev över en massa korv från ett läger. Då var det superbra att jag kunde ta med det hem – även om det blev korv till både lunch och middag i många dagar. 

Asma Dofane tyckte att det roligaste på lägret var att göra sin egen glass. Foto: Johanna Andersson

Det är andra året Sara Vedin är inspiratör för att utbilda om de globala målen. Första gången hon var med var 2019 men sedan har programmet varit på paus på grund av pandemin. 

– Det känns jättekul att träffa alla igen och vara ute och träffa barn och föra samtal. Jag hoppas på att nå ut till barn och att det här ska barnen att tänka mer kring de här frågorna. Det roligaste med att vara ledare är att kunna skämta med barnen och att de skämtar tillbaka med mig. 

Hon tror också att det är viktigt att prata om demokrati på ett sätt som inte blir ihåligt.

– Det är så lätt att säga att det är viktigt med demokrati, men vi försöker lära barnen fler lager av frågan, få dem att se varför demokrati är viktigt och på vilket sätt människors liv påverkas i praktiken. 

Varje sommar arrangerar IOGT-NTO-rörelsens barnorganisation Junis läger runtom i Sverige. Här hittar du information om lägren sommaren 2022.

Mer från Accent