Riksläger

Full fart på Junis första riksläger på 14 år

I år arrangerar Junis ett riksläger för första gången på 14 år. Drygt 150 barn och 60 ledare från hela Sverige är på plats i Rydaholm för att göra allt från att delta i tornerspel och sova i tält, till att ta fotbad.

Förmiddagsaktiviteterna är i full gång. Temat på Junis riksläger är historien och under måndagen står antiken i centrum. Bröderna Alvin och Leo Samuelsson hänger med Relaxarna och tar fotbad á la medeltiden, medan Daniel Berhane och Julia Pettersson Söderlund i Deckare-gruppen lär sig göra periskop av mjölkpaket.

Junis har arrangerat riksläger tidigare, men det är 14 år sen sist. Att det blev av just nu beror på att det kom in flera motioner om det på kongressen förra sommaren.

– Det känns väldigt roligt att det kom så många och att det verkligen kom folk från alla delar av Sverige, säger lägerchefen Lina Jacobsson, och räknar upp alla platser deltagarna kommer från: Från Västerbotten i norr till Skåne i söder.

Aicha Samuelsson kämpar hårt i tornérspelen. Foto: Lina Mattebo.
Aicha Samuelsson kämpar hårt i tornérspelen. Foto: Lina Mattebo.

Det är ungefär 150 deltagare och 60 ledare på plats. Beslutet på kongressen gällde ett riksläger, men kanske kan det bli fler.

– Vi visste inte hur många som skulle vilja komma, men det verkar ju finnas ett intresse för att köra igen, konstaterar Lina Jacobsson.

För att få alla deltagare ner till Småland har det körts rikslägerbussar genom hela Sverige. Allra längst väg hade Mira Dannefrid och Max Marklund som kommer från Skellefteå. Ett dygn tog det för dem att ta sig fram till lägerplatsen.

– Det var jobbigt att sitta still så länge, säger Max Marklund, så det var roligt att komma fram.

Men både han och Mira Dannefrid tycker absolut att det var värt den långa resan.

– Det var längesen förra rikslägret var, så jag ville passa på när det var igen. Och här får jag träffa folk som är lika engagerade och som vill påverka precis som jag, säger Mira Dannefrid.

I Accents augustinummer, nr 6, publiceras ett längre reportage från rikslägret.

Mer från Accent