Tollare folkhögskola

Fotokursen gav Berth mersmak

Medlemmen Berth Samuel, 72 år, deltog i våras i en fotokurs för nybörjare på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare. Han fick mersmak och satsar nu på en höstkurs för seniorer.

Hallå där! Hur gick det i våras? 

– Kursen var mycket givande och jag lärde mig många nya saker jag inte har hållit på med tidigare; porträttfoto, ljus och komposition, hel- och halvbild, parafraser. Det var också många knepiga grejer som jag tror att jag måste öva mycket på innan jag får till det önskade resultatet. Men jag fick många nya tricks som jag redan fått nytta av och som kommer användas i framtiden.

Inför kursstarten utlovade fotoläraren ”en enorm utvecklingskurva” och han trodde att många skulle ta sitt livs bästa bild under kursens gång. Blev det så för dig? 

Spännande att lära mer om perspektiv och ljus. Foto: Berth Samuel

– Oj! Jag vet inte, jag hade åtminstone en otrolig utvecklingskurva, för nu jobbar jag med manuella inställningar på kameran, vilket jag inte gjort tidigare. Men om jag tog den bästa bilden i mitt liv har jag svårt att skriva under på – även om jag tog några rätt skapliga bilder. De flesta övningar gjorde vi på distans, men som avslutning gick vi ut på stan ihop för att ta bilder tillsammans med en modell. Det blev rätt bra och var riktigt kul!

Nu satsar du på ytterligare en kurs på Tollare i höst, ”Foto för seniorer”. Vad har du för förväntningar? 

– Då har jag förstått det som att vi ska vara ute mer på stan och träffas efteråt för att diskutera bilderna på en gång, vilket jag tror blir jättebra. Den senaste tiden har jag blivit mer intresserad av makrofotografering, alltså bilder på nära håll. När man ligger nere i gräset öppnas en helt ny värld! Det är läckert, jätteskoj, och verkligen något jag vill fortsätta med, även om det verkar svårt. Särskilt insekter är knepigt.

Hur skulle du vilja utvecklas som fotograf? 

– Jag vill lära mig mer om Photoshop, för ju mer jag fotar desto mer inser jag att jag behöver den kunskapen. Men jag är helt lost i det där programmet. Kanske får det bli ytterligare en kurs framöver!

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer