Eva Åhlström dukar upp medan Helena Lindström häller upp kaffe till Roland Karlsson. Birgitta Olli och Gunnar Lindström väntar på sin tur. Foto: Sara Mac Key.

Förändrat föreningsliv: Längtar efter fester

14 juni är en mycket aktiv IOGT-NTO-­förening. Pandemin har tvingat medlemmarna att uppfinna nya sätt att mötas – digitalt, men också på promenader.

Det är kväll i slutet av augusti. IOGT-NTO:s lokalförening 14 juni har samlats för att bestiga Hammarbybacken i södra Stockholm. Birgitta Olli, initiativtagare till turen, uppmanar oss att vara uppmärksamma när vi går.

– När ni kommer ner blir det frågor på sådant vi sett, så det gäller att ha ögonen med sig, säger hon.

Vi börjar i Sickla i Nacka kommun, men strax tar en träbro oss över Sickla kanal och vi befinner oss i Stockholm. Det lutar rejält uppför. När vi når toppen är utsikten magnifik. Vi ser nöjesparken Gröna Lund, Globen och finlandsfärjorna vid Värtahamnen. Borta vid Gärdet stiger två luftballonger mot skyn.

Tillbaka i Sickla äter vi medhavd matsäck och svarar på de utlovade frågorna. Segrare i frågesporten blir Lena och Roland Karlsson. De uppskattar den här formen av aktivitet.

– Roligast är att de som hållit i vandringarna har varit så väl förberedda, säger Lena Karlsson.

Lena Karlsson och Bo Högstedt försöker urskilja vad som står på telefonen i mörkret. Foto: Sara Mac Key.

Några veckor senare är det dags igen. Denna gång blir det promenad runt Svindersviken, också det i Nacka. Vi börjar på Finnbergets topp där initiativtagaren Eva Åhlström bjuder på fika. Trots det dimmiga vädret är utsikten fantastisk.

Men Eva Åhlström saknar tiden före epidemin.

– Vi brukade träffas varje tisdag, men under hela våren sågs vi inte alls. Nu har vi kommit igång igen med digitala träffar och promenader, men jag har ingen bil så jag kan bara vara med om utflykterna sker på gångavstånd hemifrån, säger hon.

Efter fikat går vi via Kvarnholmen och över nya Svindersviksbron. Här blandas gammal och ny bebyggelse. Bland annat ett område med villor på vattnet. Flera av husen har båtparkering utanför dörren.

– Inget för den som har småbarn eller berusade gäster, konstaterar Bo Högstedt, och pekar på de smala trädäcken som omgärdar husen.

Han stannar till vid ett flytande växthus, bundet som en jolle intill en
av villorna.

– Det här måste jag bara fota, säger han och tar upp telefonen.

”Vandringarna tror jag att vi kommer att fortsätta med.”

Roland Karlsson

Mörkret faller medan vi traskar vidare längs vattnet. Det hinner bli helt mörkt innan vi är tillbaka.

– Jag tycker ändå att vi har visat att man kan ha den här typen av aktiviteter även när det inte är sommar, konstaterar Helena Lindström.

14 juni är en aktiv förening som vanligtvis har möten varje tisdag. Förutom en utflykt på föreningens födelsedag, den 14 juni, och en bangolf-tävling varje sommar, brukar mötena ske inomhus. Bland annat bjuds intressanta gäster in till utfrågning i heta stolen, eller för att hålla ett eget sommarprat och spela sin favoritmusik.

Museibesök och föredrag har varvats med stickkaféer, syhelger, studiecirklar och tävlingar som Musikleken och Pumpen. Och så fester förstås: påskfest, julfest och julgransplundring.

Nu ser det annorlunda ut. Efter att mars månads möten ställts in beslöt föreningen att årets påskfest skulle hållas digitalt.

– Vi målade ägg tillsammans digitalt och röstade om vilket ägg som var
finast. Och så hade vi frågesport med påsktema. Det brukar vi alltid ha, säger Bo Högstedt.

De flesta vill dock ha fester och föreningsträffar i lokalen framöver.

– Men vandringarna tror jag att vi kommer att fortsätta med. Det är i alla fall något vi har pratat om, säger Roland Karlsson.

Mer från Accent