Nykterhet

Festlig inledning på IOGT:s världskongress

Sigrid Evensen och Eiving Marienbor bjöd på sång och gitarr under IOGT:s välkomstfest. Foto: Joanna Wågström

Med sång, mat och musik gick startskottet för IOGT:s världskongress i Fredrikstad i Norge tidigare i veckan. I Kongstenshallen, belägen i den pittoreska stadsdelen Gamlebyen, samlades deltagare från både IOGT och ungdomsorganisationen Active för en festlig kväll tillsammans.

Kongressens äldsta deltagare Gudmund Borgen, 97 år, och medlem i IOGT sedan 1928 gladdes åt alla människor som kommit till Fredriksstad, hans hemstad:

– Det är roligt och det värmer i hjärtat. Det är någonting utöver det vanliga, säger han.

Flera artister uppträdde under kvällen. Den lokala kändisen Bjørnar Spyde bjöd bland annat på opera, till publikens jubel. Och när Sigrid Evensen och Eiving Marienborg äntrade scenen fick de den yngre delen av publiken att resa sig från stolarna och ta en sväng om framför scenen.

– Det är en otrolig glädje med ungdomarna. De ger glädje och energi till arrangemanget, säger Erling Günther från Holden i Norge, en av veteranerna inom rörelsen med sina 51 år som medlem.

Några av kvällens mest långväga besökare hade rest ända från Indien för att delta i kongressen.

– Det är jättekul att vara här, se Norge och träffa alla människor, säger Velandi Thangauel som är styrelsemedlem i IOGT International. Jag hoppas att vi kan ha kongressen i Indien någon gång så vi får visa upp vårt land.

Kvällen stora final var tårtan som specialtillverkats till kvällens event. Med flera meter i omkrets klädd i IOGT:s symboler gjorde den succé.

Joanna Wågström

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer