UNF

Efter medlemstappet – nu storsatsar UNF på värvning

UNF vill öka medlemsantalet med minst 2 500 nya medlemmar i år. Nu ska organisationen anställa två personer som ska samordna värvningskampanjerna.

Sedan förra årsskiftet har antalet medlemmar i UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) minskat drastiskt. I slutet av 2014 hade UNF 6 700 registrerade medlemmar. Årsskiftet 2015/2016 var medlemsantalet 5 000 – varav 3 000 betalande.

Till Accent sa andre vice förbundsordförande Max Johansson i början av året att nedgången är bekymmersam och en väckarklocka: UNF behöver fler medlemmar snabbt för att fortsätta att vara en attraktiv organisation med framåtanda, visioner och bra, angelägen verksamhet.

Nu har UNF beslutat att hårdsatsa på värvning för att vända trenden och ett led i satsningen är två nyanställda som tar ett helhetsansvar för värvningskampanjerna som drar igång efter distriktsårsmötena.

Det är inte första gången UNF satsar på anställd personal för att få fler medlemmar. Under 2013 hade UNF en centralt anställd som i kampanjen Fråga Fler skulle öka UNF:s medlemsantal. Men vid kampanjens slut var medlemsantalet lägre än året innan.

Kommer det gå bättre den här gången?

– Ja, det är jag övertygad om. De anställda kommer att jobba samordnande och ska peppa och styra upp värvningskampanjer runt om i landet, inte i första hand själva vara ute och värva. Det är inte deras uppgift. Genom att ha några personer som tar ett helhetsansvar tror vi att vi kan vända trenden, säger Max Johansson.

Han berättar att UNF främst kommer att rikta in sig på skolor, fritidsgårdar och andra platser där ungdomar finns. Målet är att värva 1 000 nya medlemmar redan under våren.

– Det kommer att stärka oss och gör förhoppningsvis att vi är ännu mera taggade att värva ytterligare 1 500 medlemmar under hösten, säger Max Johansson.

Tanken är inte att värva på traditionellt sätt, utan att få med sig ungdomarna genom att de själva får formulera vad de vill göra. Utgångsläget är deras önskemål inom en nykter ram.

Det är inte bara medlemmar ute i distrikten som ska peppas att värva. Även förbundsordförandena Eric Tegnander och Max Johansson kommer att vara en aktiv del i värvningskampanjerna.

– Det signalerar att vi tycker att detta är jätteviktigt och att vi gärna är ute och värvar nya medlemmar. Vi-känslan i UNF stärks, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer