Internationellt

”Det viktigaste är att vara en motkraft till alkoholindustrin”

Kristina Sperkova har blivit nominerad av IOGT-NTO till ny världspresident för IOGT. ”Det viktigaste är att vara en motkraft till alkoholindustrin”.

Du har suttit åtta år i styrelsen för internationella IOGT och har nu nominerats av IOGT-NTO att bli ordförande. Hur känns det?

– Valberedningen har inte presenterat sitt förslag än så vi får se hur det blir. Men det känns bra! Jag har suttit i styrelsen ett tag nu och har sett arbetet i organisationen på nära håll, jag skulle bli jätteglad om jag fick ägna all min tid åt det här.

Vilken tycker du är internationella IOGT:s viktigaste uppgift?

– Det går inte att välja en, men två: internt tycker jag att det handlar om att stärka den globala nykterhetsrörelsen. Det är viktigt att bygga en stark organisation för att kunna påverka. Och det viktigaste jobbet externt handlar om att vara en motkraft till den globala alkoholindustrin. Visst finns det andra organisationer och nätverk som jobbar med den frågan globalt, men få är medlemsbaserade som vi.

Blir det någon skillnad med dig som internationell ordförande, eller kommer verksamheten att rulla på som tidigare?

– Jag tror att det blir skillnad. Men det är viktigt att säga att det inte skulle gå att föra den här organisationen framåt utan allt jobb som gjorts tidigare så jag menar absolut inte att kritisera någon. Internationella IOGT är i ett läge där vi behöver förstärka vår identitet både inåt och utåt – en identitet som ska bygga på historien men ändå vara modern. Och så vill jag involvera medlemsorganisationerna och hjälpa till att bygga dem i större utsträckning än tidigare.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer