IOGT-NTO

”Det är ju mysigt att sitta på ett fik och ha boksalong!”

Böcker och kultur står i fokus när föreningen Ny Energi samlar till boksalong en helt vanlig tisdagskväll. Efter ett efterlängtat författarbesök pratas det litteratur med fika och tända ljus.

Att författaren Jonas Hassen Khemiri ska vinna Augustpriset om bara några få dagar är det ingen av bokslukarna från IOGT-NTO som anar den här kylslagna novembereftermiddagen i värmländska Karlstad. Eller jo, anar kanske de gör, för Jonas Hassen Khemiri gör ett bejublat framträdande på Karlstads bibliotek samma dag, och han är förhandstippad vinnare av många.

– Oj vad bra han var. Och vilken fin text han läste om sitt barndoms bibliotek. Nu blir jag ju nyfiken på att läsa hans böcker, säger Annelie Bekkouche, medlem i föreningen Ny Energi och bibliotekarie.

Att hon gillar böcker är ingen högoddsare, och när hon fick frågan om hon ville gå med i Ny Energi och medverka i boksalongen tackade hon genast ja.

– Jag blev medlem för ett år sedan och huvudanledningen var att föreningen har så många bra kulturaktiviteter. Dels den här boksalongen, men vi gör även mycket annat tillsammans.

Annelie Bekkouche är biblitokarie och en tillgång för bokcirkeln. Foto: Fredrik Karlsson
Annelie Bekkouche är biblitokarie och en tillgång för bokcirkeln. Foto: Fredrik Karlsson

De går på konserter, bokmingel, författarbesök, bokrea och konstutställningar till exempel.

– Och så har vi haft teprovning, afternoon tea och äppelsalong, där vi fick prova olika sorters äpplen. Det är jättetrevligt, säger hon och får nickande medhåll av övriga bokälskande medlemmar som samlats den här kvällen.

Runt bordet samlas Rolf Johansson, Per-Åke Thorell, Stig Håkangård, Liv Hagberg och föreningens vice ordförande Monica Ståhl. Liv Hagberg hör till eldsjälarna i föreningen, de som ser till att träffarna blir av och att fika och annat nödvändigt köps in.

Idealet är enligt deltagarna att vara max åtta personer, då får alla en chans att komma till tals. Innan gänget slår sig ner runt bordet i NBV:s lokaler kokas det te och kaffe i köket. Liv har bakat smarriga ostscones och så finns det pepparkakor med grönmögelost. Stearinljus tänds och den trista takbelysningen släcks. Det gäller att komma i stämning.

Boksalongens medlemmar läser det de själva önskar – och så berättar man för de andra vid nästa tillfälle, som oftast blir inom fjorton dagar. Det märks att alla är belästa och allmänbildade. Boktitlarna haglar: Expeditionen – en kärlekshistoria av Bea Uusma, Skymningssång över Kalahari av Lasse Berg, Kristina Sandbergs trilogi om Liv, och David Lagercrantz bok om Zlatan. Alla vill ivrigt berätta om just sin favorit och varför just den boken är så himla bra. Alla håller sig à jour med det aktuella kulturutbudet, och flera av deltagarna tittar regelbundet på Babel och lyssnar på Lundströms bokradio.

Men kvällens författarbesök väcker förstås extra nyfikenhet.

– Nå, vad tyckte ni? frågar Stig Håkangård, och får rappt svar av Monica Ståhl som svarar att det började bra, men att slutet blev lite rumphugget.

Annelie Bekkouche får beröm för att biblioteket alltid lyckas locka så många duktiga och framstående författare. Ingen i sällskapet har läst något av Jonas Hassen Khemiri. Men några har med stor behållning sett hans pjäs Jag ringer mina bröder.

Samtalet glider över på vikten av bokomslag: hur betydelsefulla är de egentligen? Bibliotekarien Annelie Bekkouche vet vad hon pratar om när hon berättar att majoriteten av alla läsare går på omslaget när de beslutar sig för att läsa en viss bok. Och så plötsligt ändrar samtalet riktning igen: nu diskuteras läskunnigheten för tvåhundra år sedan.

Ja, så här fortsätter kvällen. Högt och lågt blandas, böcker och lyriksamlingar samsas på bordet, det knapras pepparkakor och dricks té i skenet av stearinljusen.

Ny Energi startade för ungefär tre år sedan och är en nytänkande och aktiv kulturförening där man gör saker tillsammans, och fångar upp både nyfikna wannabe-medlemmar och de som fastnat i en förening där det kanske inte händer så mycket. Föreningen har i dag cirka 28 medlemmar.

– I början fokuserade vi mycket på hälsa och afternoon tea. Vår ambition var att ta hand om våra medlemmar och hitta nya, aktiva spår för vår verksamhet. Genom att fånga upp nya medlemmar, ta en fika med dem och erbjuda roliga aktiviteter tror vi att vi når nya grupper. Och vi har sett att folk från andra föreningar också har hakat på, säger Liv Hagberg.

Hon berättar om en rad olika aktiviteter och teman som man har haft: tesalong, teskola, fotosafari, kulturnatta, matmässa, höstsalong och filosofisk hörna.

Några egna lokaler har man ännu inte, utan använder sig vid behov av NBV:s. Och när det av olika anledningar inte fungerar, går man helt sonika till biblioteket, eller till något annat ställe i Karlstad. Det är på gott och ont, tycker Monica Ståhl.

– Fördelen är att vi blir flexibla och får olika upplevelser på olika ställen. Det är ju mysigt att sitta på ett fik och ha boksalong!

Efter ett par timmars engagerat samtalande om böcker och häftiga läsupplevelser börjar deltagarna att snegla på klockan. Det har hunnit bli ganska sent. Men innan de skiljs åt för den här gången spikas nästa träff.

– Jag är övertygad om att vi i nykterhetsrörelsen kan bli riktigt stora när det gäller bokcirklar. Intresset finns och vi vill att fler ska inspireras till nykter gemenskap, läsande och lärande, säger Monica Ståhl.

Mer från Accent