Junis

Demokrati på lägerschemat

På Junis kongress 2015 beslutades att barnen i Junis skulle bli mer delaktiga i demokratiska processer. I år infriades beslutet i form av ett demokratiläger där barnen inte bara fick lära sig mer om demokrati, utan också vara en del av den. På riktigt.

På Ransberg en bit utanför kongresstaden Karlstad håller Junis demokratiläger för barn. Kursgården i Ransberg ägs av Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, och här ska 25 barn från 14 olika distrikt lära sig mer om demokrati i praktiken. I dag ska barnen gå igenom motionerna som kommit in till kongressen.

– Jag tycker att det är jättebra att vi får säga vår åsikt och imorgon ska vi till kongressen för att säga vad vi tycker till de vuxna, säger Keisha Kabuye, 12 år, från Stockholm.

Demokratilägret är en del i Junis arbete med att ge barnen möjlighet att påverka verksamheten på alla nivåer. Att junisarna ska vara mer delaktiga i demokratiska processer var något som bestämdes på förra kongressen.

Keisha Kabuye tycker att det är jättebra att barnen får vara med och säga sin åsikt. Foto: Angelica Ogland

De flesta motioner har skrivits av vuxna och junisledare inom förbundet men några har junisarna själva skrivit tidigare i år på Rådslaget. Som till exempel en motion om superhjältar och maskotar som ska ingå i Junis koncept och profilmaterial.

– Vi vill göra en ny reklam för Junis. Vi är barn. Och alla barn kan inte läsa. Jag tycker att de vuxna borde lyssna på oss när vi säger att alla barn inte kan läsa och därför skulle känna igen Junis om de såg en superhjälte i loggan. Fler barn skulle också vilja bli medlemmar om det fanns superhjältar i reklamen i stället för ledare, säger Jenny Huusko-Nordell, 13 år, från Vara.

När arbetet med motionerna är klart står fritidsaktiviteter på schemat. Lek, sport och sång kring lägerelden blandas med allvar på demokratilägret i Ransberg.

Patricia Westerholm har åkt från Sundsvall för att vara med på demokratilägret. Foto: Angelica Ogland

Patricia Westerholm, 11 år, från Sundsvall har valt att ha klättring som sin eftermiddagsaktivitet och nu sitter hon och väntar på sin tur.

Vad ska ni göra förutom att åka på förhandlingarna?

– Vi kommer nog att sjunga sånger. Och efter det ska vi säkert sjunga ännu mer, säger hon och blickar upp mot klätterväggen.

Ebba Hultin, Emelia Widströmer, Amanda Olsson och Jenny Huusko-Nordell förbereder sig för att åka till Junis kongress och säga till de vuxna vad de tycker. Foto: Angelica Ogland

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer