Festa nykter

De vill göra nykter AW mainstream 

De siktar på en nykter folkfest i Globen – men börjar med Nicke Borg på Skeppsholmen.

Mikael Lund och Mattias Voltaire träffades av en tillfällighet. Eftersom de har samma energi och vill samma saker fattade de snabbt tycke för varandra. Mikael Lund har tidigare arrangerat två nyktra After Work-träffar i Malmö. 

– Jag behövde knappt förklara för Mattias vad konceptet gick ut på, han fattade direkt, så då tänkte jag att vi kör i Stockholm också, säger Mikael Lund. 

Sagt och gjort. Den 18 november bjuder de in till nykter AW hos den ideella föreningen Kontempel på Skeppsholmen i Stockholm. Det kommer att serveras bubbelvatten i massa olika smaker. Gästartisten Nicke Borg från Backyard Babies lärde Mikael Lund känna via Tillfrisknarpodden. 

”Målet är att skapa en plats och öppna för en diskussion om varför det är så viktigt att dricka när man ska ha roligt.”

Mikael Lund

Ett mål med att arrangera en nykter AW är att ta bort skammen för beroendesjukdomar. Mikael Lund har varit nykter i 31 år och Mattias Voltaire i 16 år.

– Målet är att skapa en plats och öppna för en diskussion om varför det är så viktigt att dricka när man ska ha roligt. Det positiva med en nykter AW är också att man kan ta med sina barn, att alla kan vara med. Sedan vill vi gärna till Globen och vara 5 000 personer, säger Mikael Lund.

Men att förklara konceptet nykter AW är inte alltid helt lätt.

– Jag försökte förklara för ett par barndomsvänner. De är helt normala personer och de kunde inte förstå poängen med att gå på en After Work som är nykter. Det är lite skrämmande att vår alkoholkultur ser ut så, säger Mattias Voltaire. 

För honom och Mikael Lund har nolltolerans varit mycket viktigt i deras tillfrisknande.

– Vi kanske är lite tuffare än sjukvården, vi är tydliga med att det inte går att lära sig dricka om man väl har gått över gränsen. Det finns ingen väg tillbaka, då är det noll som gäller. Nollgränsen är väldigt lätt att förhålla sig till, säger Mattias Voltaire. 

Att helt enkelt bara säga nej är det enklaste, säger de.

– Jag hade kämpat i år med att försöka hitta någon slags balans och så är det så himla enkelt. Det finns en glädje i att inte behöva hålla på, att bli nykter är det bästa som har hänt i mitt liv, säger Mikael Lund. 

Mattias Voltaire sökte först hjälp för kokainmissbruk.

– Min psykolog sa att det är noll alkohol som gäller, och frågade sedan varför jag pratade om alkohol hela tiden om jag inte hade ett problem med det. Att vara nykter är inget straff, jag har hittat en otrolig frihet i nykterheten. 

”Gemenskap påskyndar tillfrisknadsprocessen oavsett vilken sjukdom du har.”

Mikael Lund

De framhåller vikten av zoner som är fredade från alkohol. 

– Det är en isoleringens sjukdom. Beroendet säger till dig att det är bara du och jag och du behöver ingen annan. Och tillfrisknandet säger tvärtom att man måste ut och öppna sig. Skammen gör att man stänger in sig i sig själv och inte vågar prata om det man har varit med om. Gemenskap påskyndar tillfrisknadsprocessen oavsett vilken sjukdom du har, säger Mikael Lund. 

Mer från Accent