Nyktra klubbar

”Hos oss blir man berusad av musiken”

Hur kan vi festa nyktrare, tryggare och mer inkluderande? Frågan gick till tre klubbarrangörer.

Arrangör var tankesmedjan Nocturum, som bjudit in eventarrangörerna Magnus Helldahl, Linda Pistol och Julian Jonasson Jertfelt, för ett samtal på temat nyktert festande och hur fler ska välja att satsa på nyktra klubbar.

Magnus Helldahl, Inside Out Sober Club, driver en nykter klubb i en nedlagd fabrik i Gamlestaden i Göteborg. Han satsar brett.

– Vårt koncept för en nykter livsstil är större än bara den nyktra klubben. Det innehåller flera delar, bland annat opinionsbildning. Jag tänker att vi kan uppdatera omvärlden om hur populär en nykter nattklubb kan vara, vara det bästa möjliga av vad en klubb kan vara, men utan alkohol, säger han. 

Linda Pistol, som bland annat arrangerar klubben Kvarteret i Slakthusområdet i södra Stockholm, har jobbat med olika klubbar i 18 år.

”Jag vill skapa upplevelser så att människor känner sig uppmanade och uppmuntrade att komma nyktra.”

Linda Pistol

– På en bra fest ska finnas allt det som gör att det känns speciellt, lite upphöjt och konceptuellt. Jag vill skapa upplevelser så att människor känner sig uppmanade och uppmuntrade att komma nyktra, säger hon. 

– Gå ut tidigt med vad man står för och tar bort fokuset på alkohol och fylla, och lägg istället mer vikt på upplevelsen, och på mat och snittar, är hennes uppmaning.

Julian Jonasson Jertfelt jobbar med den ideella klubben Lunchbeat i Göteborg. Klubben firar tioårsjubileum i år,  och en gång i månaden bjuder de in till en lunchtimme med musik och dans.

– Vi gör det ganska avskalat, allt fokus är på musiken, dansen och energin, och det enda som finns är vatten att dricka. Finns det något att äta är det bonus, säger han. 

”Hos oss blir man berusad av musiken, dansen och energin.”

Julian Jonasson Jertfelt

– Vi har nog aldrig gått ut med att det är nyktert, det är bara sunt förnuft. Hos oss blir man berusad av musiken, dansen och energin. En av våra arrangörer har sin bakgrund i nykterhetsrörelsen så det är bara underförstått att det är alkoholfritt.

Lunchbeat samarbetar med olika ställen och är på olika lokaler runtom i stan.

– Vi försöker vara i finrummen, som operan och stadsteatern. 

Vilken publik kommer till era klubbar?

– Våran crowd är extremt bred och flytande. Även om man känner igen många så sprids eventet hela tiden till nya människor. Frigörande dans är vad som lockar vår publik, säger Julian Jonasson Jertfelt.

– Riktar man sig väldigt hårt mot bara en viss grupp kan ju det bli väldigt exkluderande. Hälsa, yoga, hälsotänk rimmar väldigt bra med lunchbeat, så det har bara blivit så. Vem som helst, alla, är välkomna – oavsett kön, ålder eller annat.

Hur vill ni utvecklas?

– Vår vision är inte pengar, vi är en ideell kraft. Vi har pratat om att ta konceptet vidare till kvällstid, men då är det lokalfrågan. Om vi är på ett ställe där golvet är klibbigt av gammal öl och baren fylld med sprit så är det en annan energi än vi vill ha.

”Vi är normbrytande och då lockar vi normbrytande människor.”

Magnus Helldahl

Magnus Helldahl, Inside Out Sober Club:

– Vi bygger medvetet crowden utifrån nykterheten, vi skriver våran egen story, har vår egen plats på marknaden och är professionella. Vi är normbrytande och då lockar vi normbrytande människor, vi har en stark hbtqi- och yoga-crowd, men också tolvstegare och de som bara älskar att dansa.

– Vi har bra saker i baren som publiken får betala rimligt för. Jag vill uppmana andra att våga affärsutveckla och ta betalt – och att brinna för samhällsfrågan. Det går att göra både och, säger han.

”Det är priviligierat att arrangera en nykter klubb utan alkoholförsäljning.”

Linda Pistol

Linda Pistol, klubben Kvarteret:

– Det är ju superhärligt att gå till en nykter bar och veta att det är lugnt. Och det är priviligierat att arrangera en nykter klubb. Utan alkoholförsäljning som kräver utskänkningstillstånd kan man ha sin klubb var som helst – man kan vara var som helst och hitta fantastiska lokaler. det är priviligierat att arrangera en nykter klubb.

De tre är eniga om att det finns en marknad för fler olika typer av nyktra event.

”Min förhoppning är att det utvecklas fler samarbeten mellan olika arrangörer.”

Julian Jonasson Jertfelt

– Vi vill vara inkluderande, men det behövs också många fler klubbar med olika målgrupper som gillar olika musik. Vi kan aldrig arrangera en klubb som alla vill gå på. Så är det ju också i övriga klubbvärlden, säger Magnus Helldahl.

Linda Pistol:

– Det behövs fler olika genrer, restauranger med helt alkoholfri meny, fler klubbar med olika inriktningar.

– Min förhoppning är att det utvecklas fler samarbeten mellan olika arrangörer. Sluta se på varann som konkurrenter, Julian Jonasson Jertfelt.

Mer från Accent