Twittertoppen

De är IOGT-NTO-ledningens flitigaste Twittrare

Twitter är långt från det största sociala nätverket i Sverige – men här finns många beslutsfattare, politiker och journalister. Accent har kartlagt personerna i IOGT-NTO:s ledning. Här är hela listan.

Sociala medier blir en allt viktigare arena för såväl organisationer som för individer som söker dialog och inflytande. Mikrobloggen Twitter är ett utmärkt exempel – även om Sverige bara har omkring 240 000 aktiva Twitterkonton så ger diskussionerna där svallvågor i traditionell media i princip varje vecka.

Accent har tittat närmare på Twittervanorna hos IOGT-NTO:s förbundsstyrelse och kansliledning. Av dessa 21 personer i ledande ställning är det 14 som har registrerat ett Twitterkonto (åtminstone under eget namn).

Av dessa 14 har två skrivit under 20 tweets totalt, och måste nog sägas ha gett upp sitt twittrande. Bland de övriga varierar antalet tweets sedan starten av kontot mellan 110 och 35000.

Tjänstemännen i kansliledningen är generellt betydligt mer aktiva på Twitter än ledamöterna förbundsstyrelsen. I den förra gruppen ligger aktiviteten i snitt på 6,1 tweets per dag, medan de förtroendevalda nöjer sig med 0,5 tweets per dag.

Den mest aktiva twittraren i IOGT-NTO:s ledning är Erik Wagner (@erik_wagner), ansvarig för strategisk utveckling på IOGT-NTO. Han är också den som var först ute i den här gruppen att skaffa ett konto på tjänsten. Erik Wagner har sedan starten twittrat i snitt 12,8 gånger om dagen. Hans mest aktiva Twitterdag är torsdagar och det är mellan klockan 8 och 9 på morgonen som han skriver mest.

Erik Wagner är också den på listan som har överlägset flest följare. (Accents Twitterintervju med Erik Wagner om hans bästa Twittertips hittar du här.)

Som god tvåa finner vi Eva Blomqvist (@iogteva), biträdande generalsekreterare. Trots att hon började twittra betydligt senare än Erik Wagner har hon satt hög fart och ligger på 10,9 tweets per dag i snitt.

Värt att notera är att den Erik Wagner nämner mest i sina tweets (så kallade mentions) är Eva Blomqvist – och att den Eva Blomqvist nämner mest är Erik Wagner.

Kartläggningen är gjord med hjälp av tjänsten Tweetails. Testa dig själv här. I ärlighetens namn ska också sägas att aktiviteten på Twitter troligen inte är det bästa måttet på hur framgångsrik eller inflytelserik man är på Twitter.

Hela listan, med all statistik, ser du nedan. Du kan sortera på vilken kolumn du vill genom att klicka på rubrikerna. Du behöver också skrolla till höger för att se alla kolumner.

Mer från Accent