Norge

I dag tar Norge en rusfri dag

För femte året i rad firar Norge en rusfri dag den 8 juni. Initiativtagare är Frälsningsarmén som hoppas att alla norrmän visar solidaritet med dem som varje dag tampas med eget eller andras bruk av alkohol eller narkotika.

– Vi förväntar oss inte att folk ska bli helnyktra, men vi ber att alla stannar upp i dag och tänker på dem som kämpar för att de själva eller någon av deras närmaste har problem med alkohol och andra droger, säger initiativtagaren till den rusfria dagen, Knut Haugsvær från Frälsningsarmén, i ett pressmeddelande.

I hela Norge blir det olika manifestationer under dagen. Gemensamt för dem alla är att det serveras alkoholfri dryck och delas ut informationsmaterial

Rusfria dagen har en rad ambassadörer. En av dem är stadsdelsdirektören i Søndre Nordstrand i Oslo, Hans Reidar Ness. Stadsdelen kommer i år att låta dagen ha tema alkohol och arbetsliv.

– I vår stadsdel jobbar vi med människor som kämpar med missbruk varje dag. Forskningen visar att var fjärde arbetstagare tycker att det dricks för mycket i jobbsammanhang. Jag vill att våra anställda ska känna sig trygga på jobbet. Därför har jag ställt upp som ambassadör för Rusfria dagen, 8 juni, säger han.

Mer från Accent