Studiecirkel

Cykelcirkel uppfyller gamla drömmar

NBV Uppsala Gotland har under sommaren tillsammans med Uppsala cykelförening arrangerat en cykelcirkel. Målgruppen var vuxna som inte kunde cykla.

Många nyanlända från andra länder har visat intresse för cykelcirkeln och att lära sig cykla. Det kan handla om personer som inte haft möjlighet eller aldrig blivit tillåtna att lära sig cykla i sina hemländer.

– Föreningen hade genomfört en cykelcirkel tidigare och det verkade som en kul idé. Allt material fanns ju redan, säger Ida Sylwan på Uppsala Cykelförening.

Cirkeln hade nio deltagare, varav de allra flesta kvinnor från Somalia, Afghanistan, Iran och Syrien. Under sju träffar fick de både öva sig på att cykla och lära sig trafikregler och annat som man behöver tänka på i trafiken. I slutändan hade alla nio deltagare bemästrat cyklandet.

Den största utmaningen var språkbarriären, men cirkeldeltagarna hjälpte varandra med svenskan.

NBV Uppsala Gotland har haft flera samarbeten med Uppsala cykelförening, tillsammans har man exempelvis arrangerat skrivarkurser för nyanlända och utställningar i samband med Kulturnatta.

– Vi vill gärna göra en cikelcirkel igen, men nu till hösten är det mycket annat som händer i föreningen så det får i så fall bli till våren, säger Ida Sylwan.

Mer från Accent