Bibliotek

CAN:s bibliotek stänger för allmänheten

En lång tradition går i graven när CAN vid årsskiftet stänger sitt bibliotek – åtminstone för allmänheten.

Sedan 1906 har Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, haft ett bibliotek. Sedan organisationen grundades 1901, under namnet Centralförbundet för nykterhetsupplysning, CFN, har en av huvuduppgifterna varit att svara för ett ”centralbibliotek på alkoholfrågans område”. Som grund för bibliotekets samlingar låg donationer från nykterhetsrörelsens föreningar och privatpersoner. Vid årsskiftet går biblioteket i graven, och stängs för gott för allmänheten.

– Det betyder inte att vi kommer att göra oss av med alla samlingar. Det som är unikt kommer att finnas kvar, till exempel den ”grå” litteraturen, säger Håkan Leifman, direktör för CAN.

Med ”grå” litteratur menas till exempel myndighetsrapporter eller uppsatser på lägre akademisk nivå.

Anledningen till att biblioteket stängs är minskad efterfrågan på bibliotekstjänster.

– Man söker mer information på egen hand idag. Det är synd. Det är tråkigt att behöva fatta ett sådant beslut, men det är kostsamt att ha ett stort bibliotek som få utnyttjar.

CAN:s medlemsorganisationer, varav IOGT-NTO är en, ska dock få hjälp även i fortsättningen.

– Vi kommer att ha en bibliotekarie kvar och våra medlemsorganisationer och andra samarbetspartner kommer att kunna få hjälp även i fortsättningen. Men exakt vad som kommer att finnas kvar har vi inte beslutat om än, säger Håkan Leifman.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer