För snart sju år sedan, den 13 maj 2014, fick journalisten Johar Bendjelloul beskedet att hans lillebror, Malik Bendjelloul, hade avslutat sitt liv.
Nyheten förbryllade många. Bara ett år tidigare hade 36-åringen tagit emot det finaste pris en filmskapare kan få: En Oscar, för sin dokumentärfilm Searching for Sugar Man.
Johar Bendjelloul visste att brodern varit deprimerad sedan en tid tillbaka. Men att det gick så illa var en fruktansvärd chock.
– Samma dag som jag fick veta drack jag all den sprit jag hade, bara för att kunna sova. Det var den bedövningen som fanns till hands. Jag visste hur bra smärtlindring det var – på kort sikt. Den jämnar ut kanterna, skapar lugn i kaos. Men på längre sikt visste jag att ”det här blir aldrig bra”, säger Johar Bendjelloul till Accent.
– Jag insåg att det här en en farlig tid i mitt liv.
”Jag tvivlade inte en sekund. Det var en väldigt stark ingivelse: om jag inte gör det kommer jag gå under.”
Nästa dag valde han därför att sluta dricka alkohol.
– Jag tvivlade inte en sekund. Det var en väldigt stark ingivelse: ”om jag inte gör det kommer jag gå under”, kände jag. Jag kunde se framför mig hur jag skulle bedöva mig varje kväll för att stå ut med det fruktansvärda som inträffat. Jag behövde någon typ av drog för att stå ut.
”Drogen” han valde blev löpning. Varje morgon snörade han på löparskorna, 40 dagar i sträck efter tragedin.
– Det låter så hurtigt, men det gav mig något slags lugn, och massor av endorfiner. Dessutom fick det mig att fokusera på att äta och sova bra också, säger han.
”Alkohol är ju faktiskt ett gift. Jag har inte tid att ägna en hel helg åt att kurera mig varje gång.”
Egentligen hade Johar Bendjelloul haft ett växande obehag inför alkohol under en längre tid. Som programledare både på SVT och P1 morgon var han van vid att arbeta morgonpass. Med klockan ställd på 04.30 på morgnarna fanns det helt enkelt inte riktigt tid för festande eller alkohol.
– Jag har alltid tyckt att det varit roligt att dricka innan, men det blev mindre och mindre festande. Till slut kände jag att alkohol ju faktiskt är ett gift. Jag har inte tid att ägna en hel helg åt att kurera mig varje gång, säger han, och fortsätter:
– Dessutom fick vi barn i omgångar. Och alkohol passar väldigt dåligt ihop med småbarn, på alla sätt. Man är inte så skärpt som man vill, och är trött dagen efter. Jag kände redan då att jag inte mådde bra av alkohol.
”Som nykterist möts man alltid av förvåning. Det är som om folk alltid kräver en förklaring, som om man är ett mysterium som behöver lösas.”
Som nykterist har Johar Bendjelloul fått nya insikter i hur knepigt det kan vara att gå på fest och ständigt tvingas kungöra varför man avstår från promille i glaset.
– Man möts alltid av förvåning. Det är som om folk alltid kräver en förklaring, som om man är ett mysterium som behöver lösas. De undrar: är det något muslimskt? Har du haft problem? Kör du bil? Medan kvinnor får frågan om de är gravida. Det är väldigt intressant att många reagerar så, säger han.
”På fester uppstår oftast ett ’askungeögonblick’, då man känner att man behöver gå hem, för det krävs en viss berusningsgrad för att stå ut.”
På fester uppstår oftast ett ”askungeögonblick”, som han kallar det. Det sker ofta just vid midnatt, som i sagan, eller lite tidigare.
– Det är då man ofta känner att man behöver gå hem, för det krävs en viss berusningsgrad för att stå ut. Det är rätt jobbigt att umgås med berusade personer när man inte är det själv. Det kan man ju fråga vilken polis, väktare eller krogpersonal som helst, säger Johar Bendjelloul.
Istället har han lärt sig ett knep på fest: Att powermingla. Han kommer tidigare, och tycker den bästa tiden för att snacka med folk är runt klockan 18-20.
Men framförallt har han under dessa år insett hur mycket mer tid man får som nykterist, när man slipper vara trött och ha baksmälla. Och livskvaliteten har förbättrats avsevärt.
– Det är en pigghet, en friskhet. En känsla av att man är gladare. Jag tycker det är ett fantastiskt uppköp! Jag tror beslutet att bli nykterist är en av de saker jag är mest nöjd och stolt över i livet faktiskt.